Șefa Comisiei Europene, întâlnire cu Klaus Iohannis. Ursula Von Der Leyen, mesaj pentru românii care au ajutat refugiații ucrianeni

de: Elena Avramescu
03 03. 2022

Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, urmează să se întâlnească joi, începând cu ora 10:00, cu președintele României, Klaus Iohannis, pentru a discuta despre situația din Ucraina și despre sprijinul Europei pentru refugiații din Ucraina.

Șefa Comisiei Europene, întâlnire cu Klaus Iohannis

Conform agendei publicate de Administrația Prezidențială, Ursula von der Leyen urmează să fie primită de Klaus Iohannis, joi, de la ora 10:00, la Palatul Cotroceni.

„Președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va vizita România și Slovacia pentru a discuta cu liderii acestor țări despre situația din Ucraina și despre sprijinul Europei pentru refugiații din Ucraina”,  arată un mesaj publicat pe Twitter de Dana Spinant, director pe comunicare politică în cadrul Comisiei Europene.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, în cursul zilei de marți, că România va deveni un hub care să permită colectarea și transportul donațiilor internaționale în domeniul ajutorului umanitar către Ucraina și către ucraineni.

Mai întâi a preluat cuvântul Klaus Iohannis, care a punctat faptul că România va intensifica sprijinul, mai ales cel umanitar către Ucraina.

„Ne aflăm într-o situație fără precedent, generată de agresiunea armată nejustificată, ilegală și neprovocată a Rusiei împtriva Ucraina, în care securitatea Ucrainei și cea transatlantică e amenințată. Vreau să laud curajul poporului ucrainean care luptă pentru libertate și rezistă sub tirurile ucigașe ale invadatorului.

Am discutat intensificarea sprijinului, mai ales umanitar către Ucraina. Vreau să îi mulțumesc președintei Comisiei Europene pentru facilitarea susținerii pe teritoriul României unui hub logistic pentru ajutorul umanitar către Ucraina. Lucrăm împreună pentru operaționalizarea rapidă a acestui centru. Cât despre refugiații de la frontieră, președinta CE știe că România va depune toate eforturile posibile pentru a acorda ajutor oricărui refugiat”.

Președintele României a vorbit și despre accesarea fondurile la nivel european pentru gestionarea fluxurilor de refugiați de la graniță.

„România va accesa fondurile la nivel european pentru a gestiona fluxurile de refugiați de la graniță. Ne vom coordona și cu celelalte state membre ale UE și organizații internaționale. Doamna președinte m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii. E un obiectiv strategic pentru noi toți, interconectarea, importurile de gaze lichefiate, investițiile în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare.

Pentru noi, aspectele legate de energie sunt importante și le-am discutat pe larg. E nevoie de o abordare pe termen scurt pentru a garanta aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre UE. Este nevoie de o abordare pe termen mediu pentru ca prețurile să nu explodeze și să nu fie sufocată economia europeană.”

În încheiere, Klaus Iohannia a menționat că dependența UE de gazul rusesc trebuie să aibă un final.

„Trebuie să avem grijă ca aceste prețuri să nu sufoce economia românească. Avem nevoie de o abordare pe termen lung. E clar că dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată. E nevoie să insistăm mai mult și mai bine pe surse energetice alternative. Am găsit înțelegere totală când am spus că pentru România trebuie să trecem pe energie regenerabilă. Se vede imediat cât de important a fost actul delegat și propus de CE cu privire la taxonomia gazului și energiei produse în centrale nucleare pentru a garanta o tranziție bună spre o economie verde.

Mulțumesc pentru această abordare pe care am avut-o în comun. Am discutat modalitățile concrete de a acorda sprijin Republicii Moldova, care și ea se confruntă cu un val de refugiați și dificultăți economice sau în domeniul energetic.

România va continua să lucreze îndeaproape cu CE. Unitatea și reacția rapidă de a ajuta Ucraina sunt atuurile noastre în aceste vremuri grele pe care le trăim cu toții”.

Ursula von der Leyen: „România a oferit un exemplu înduioșător pentru întreaga lume”

Ursula Von Der Leyen a preluat cuvântul, începând prin a-și arăta îndurerea față de tragedia aviatică petrecută azi-noapte în România, dar și prin felicitarea românilor pentru tot ajutorul acordat Ucrainei, dar mai ales refugiaților.

„Permiteți-mi să trimit condoleanțe familiilor ofițerilor răpuși în accidentul de elicopter de aseară. Sunt aici pentru a vă mulțumi, domnule președinte, și să îi felicit pe românii care i-au primit pe refugiați cu brațele deschise. Sunt momente de unitate, solidaritate cu Ucraina și victimele acestui război atroce. Dvs. Le oferiți o rază de lumină.

Sute de mii de persoane fug din calea armelor lui Putin, își lasă averea în urmă. Uneori pleacă alături de copii pentru a găsi un loc mai sigur. Cel puțin 1 milion de oameni au fugit în ultimele zile, iar România a oferit un exemplu înduioșător pentru întreaga lume. Când a început războiul, România a ajutat toți refugiații de la Vama Siret. Oamenii și-au deschis ușile propriilor case, s-au organizat prin mediile sociale misiuni de salvare.”

În continuare, șefa Comisiei Europene a vorbit despre mecanism temporar de protecție propus de CE pentru poporul ucrainean.

„Populația română e pregătită să ajute refugiații. Ajută și Republica Moldova și asigură generatoare de electricitate importante. Sunteți un exemplu de solidaritate în sânul Europei.

UE, în ansamblu, este alături de oamenii care fug din calea războiului. Vrem să ne asigurăm că le oferim protecție rapidă. CE a propus activarea unui mecanism temporar de protecție care ne permite să oferim poporului ucrainean protecție, oferindu-le cetățenilor drepturi de reședință, locuințe, ceea ce e un gest nu doar de compasiune, ci și datoria noastră morală, ca europeni.

În plus, am emis ghiduri pentru a simplifica formalitățile la frontieră și pentru a îi ajuta pe oameni să găsească adăpost mai rapid.”