08 apr. 2020 | 12:40

Rolul important pe care România îl va juca în pandemie. Ursula von der Leyen: „Sunt mândră de România”

ACTUALITATE
Rolul important pe care România îl va juca în pandemie. Ursula von der Leyen: „Sunt mândră de România”

România va juca un rol important în cadrul Uniunii Europene, în lupta cu actuala criză cauzată de răspândirea epidemiei de coronavirus.

Astfel, țara noastră va fi primul stat din blocul comunitar care va comanda și găzdui rezerva strategică de materiale medicale a Uniunii Europene. Această rezervă cuprinde echipamente medicale precum cele necesare la terapie intensivă, cum ar fi ventilatoarele, echipamente individuale de protecție, dar și măști reutilizabile, vaccinuri și tratamente sau materiale de laborator.

„Am creat o rezervă strategică comună de echipamente medicale a Uniunii Europene. Este pentru prima dată când reușim să facem așa ceva prin mecanismul de protecție civilă, rescEU. Vom cumpăra cu bani europeni aceste echipamente pe care le vom trimite în țările care au nevoie mai mult de ele. Sunt mândră și recunoscătoare pentru că România s-a oferit să fie prima țară europeană să cumpere și să găzduiască în numele UE ventilatoare. Au fost deja comandate 150 de ventilatoare și imediat ce vor ajunge în România le vom putea trimite rapid în țările care au nevoie de ele, bineînțeles în Spania și Italia” , a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, pentru TVR.

România va comanda și găzdui echipamente medicale pentru UE

Această rezervă a fost creată pentru a ajuta țările UE în contextul pandemiei de COVID-19. Astfel, acestea vor fi achiziționate și găzduite de statul gazdă (țara noastră), dar vor fi distribuite ulterior către toate statele din Uniune care au nevoie de acestea.

Comisia Europeană va finanța 90 % din rezervă.Bugetul inițial al rezervei era de 50 de milioane de euro, dar ulterior, Comisia Europeană a majorat bugetul la 80 de milioane de euro. Prima tranșă de ventilatoare a fost comandată deja în România și urmează să ajungă în țara noastră, de unde vor fi trimise către țările UE care au nevoie de ele.

Ursula von der Leyen a mai lăudat țara noastră pentru medicii de aici care s-au oferit voluntari să ajute în spitalele din Italia.