Cea mai gravă criză a refugiaților din Europa, după al Doilea Război Mondial. Peste 2 milioane de ucraineni au fugit din țară

Cea mai gravă criză a refugiaților din Europa, după al Doilea Război Mondial. Peste 2 milioane de ucraineni au fugit din țară

De când Rusia a invadat Ucraina săptămâna trecută, peste 677.000 de refugiați ucraineni au fugit în țările vecine, potrivit agenției ONU pentru refugiați. Liov, cel mai mare și cel mai important oraș din vestul Ucrainei, este acum „un fel de adăpost“ pentru sute de mii de ucraineni în mișcare. În ce țări au fugit civilii ucraineni din calea războiului, afli în rândurile de mai jos.

Câți ucraineni au fugit până acum din calea războiului

UPDATE 14 martie – Un total de 14.475 de cetățeni ucraineni au intrat în România prin punctele de trecere la frontieră în ultimele 24 de ore, în scădere cu 13% față de ziua precedentă.

„De la începutul acestei crize, până la data de 13.03.2022, la ora 24:00, la nivel național, 412.017 cetățeni ucraineni au intrat în România. În prezent, controlul la frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se desfășoară cu eficiență, în conformitate cu cu prevederile legislației naționale și comunitare, liniile de control fiind acoperite cu poliția de frontieră română până la capacitatea maximă”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) remis luni AGERPRES.

În plus, la frontiera terestră au fost instituite mai multe măsuri de control și supraveghere consolidate, echipaje suplimentare care efectuează misiuni în zonele de responsabilitate, și chiar va acționa în sistem integrat cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu, în vederea unui schimb operativ de date și informații, dar și a adoptării în comun a măsurilor necesare gestionării cauzelor apărute.

UPDATE 9 martie – 2 milioane de oameni, jumătate dintre ei copii, au părăsit Ucraina 

Două milioane de ucraineni, dintre care jumătate copii, au fugit din Ucraina în mai puţin de două săptămâni de când Rusia le-a invadat țara, transmite Associated Press, citând oficiali ucraineni. Vorbim despre cea mai gravă criză a refugiaţilor din Europa, de la cel de-al Doilea Război Mondial, ce crește pe zi ce trece.

Situaţia umanitară din oraşele ucrainene asediate devine, de asemenea, tot mai gravă, inclusiv în Mariupol, unde cadavrele zac pe străzi, iar speranţele pentru o evacuare în masă a civililor au fost năruite din nou (mai multe detalii AICI).

UPDATE: Peste 260.000 de refugiați din Ucraina au intrat până acum în România

În utlimele 12 zile, marcate de invazia Rusiei în Ucraina, 261.445 de refugiați ucraineni au intrat în România, iar 192.312 au ieșit, potrivit anunțului făcut luni, 7 martie, de Poliția de Frontieră. Practic, în țara noastră au rămas 69.133 de ucraineni.

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin toate punctele de frontieră, în țara noastră au intrat 93.270 persoane, dintre care 33. 969 cetăţeni ucraineni, în creştere cu 7,4 % faţă de ziua precedentă.

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat 10.953 cetăţeni ucraineni, în ușoară scădere cu 0,9%, în vreme ce pe la frontiera cu Republica Moldova au intrat 21.121 cetăţeni ucraineni, ceea ce înseamnă o creştere de 14,9%.

Tot în ultimele 24 de ore, pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 105.728 de persoane, dintre care 26.632 cetăţeni ucraineni. Așadar, vorbim de o creștere de 14%.

Circa 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine, a anunţat marţi Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi, care a descris situația „extrem de îngrijorătoare“. Agențiile ONU au lansat, totodată, un apel de urgență, cerând 1,7 miliarde de dolari cu scopul de a acorda ajutor umanitar Ucrainei.

„Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni să se ajute reciproc în această perioadă cumplită“, a spus Guterres într-o declaraţie video, la scurt timp după ce ONU a făcut un apel de strângere de fonduri pentru Ucraina.

Între timp, persoanele din Ucraina fug din calea războiului, trecând granițele către țările vecine din vest și ajungând inclusiv în Moldova, Polonia, România, Slovacia și Ungaria.

Potrivit cifrelor, cei mai mulți refugiați ucraineni au ajuns în Polonia (circa 281.000), în timp ce aproximativ 94.000 au trecut în Ungaria, notează axios.com.

Citește și: Ajutor pentru refugiații din Ucraina. Numere de telefon, firme și informații utile

Sute de mii de oameni au părăsit țara. Câți au ajuns în România

Aproape 40.000 de ucraineni au fugit în Moldova, în vreme ce aproximativ 34.000 au ajuns în România. 30.000 de ucraineni au pătruns în Slovacia, iar aproximativ 34.600 de persoane au ajuns în diverse țări, potrivit ONU, care avertizează că estimările ar putea crește brusc.

În condițiile în care peste 677.000 de oameni au fugit din Ucraina, situația ar putea duce la „cea mai mare criză de refugiați în acest secol“, potrivit anunțului făcut ieri de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), citat de CNN.

„Deşi am văzut o solidaritate şi o ospitalitate extraordinară din partea ţărilor vecine în primirea refugiaţilor, inclusiv din partea comunităţilor locale şi a cetăţenilor privaţi, va fi nevoie de mult mai mult sprijin pentru a asista şi proteja noii sosiţi“, a declarat Filippo Grandi.

Conform UNHCR, 1,1 miliarde de dolari dintr-o finanţare vor fi folosiţi pentru a ajuta 6 milioane de refugiați ucraineni pentru o perioadă iniţială de trei luni.

„Grupurile de ajutor vor avea nevoie de acces sigur şi neîngrădit în toate zonele afectate de conflict, în conformitate cu principiile fundamentale de umanitate, neutralitate şi imparţialitate“, se mai arată în declaraţie.

Citește și: