01 mart. 2022 | 15:17

Decizii după CSAT. Klaus Iohannis anunță dotarea cu tehnică militară. Mesaj important pentru români

ULTIMA ORĂ
Decizii după CSAT. Klaus Iohannis anunță dotarea cu tehnică militară. Mesaj important pentru români

Ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării s-a încheiat, iar președintele Klaus Iohannis a vorbit despre deciziile care s-au luat în interiorul adunării. El a vorbit despre cum se va apăra România în contextul războiului Rusia-Ucraina, care se petrece la distanță mică de granița țării noastre. Șeful statului a făcut declarații privind principalele linii de acțiune pe care le întreprinde țara noastră.

Ce s-a decis în CSAT

Șeful statului le-a transmis românilor că nu trebuie să se teamă pentru siguranța lor.

„Știu că sunteți îngrijorați de conflictul care are loc nu departe de granițele țării noastre, dar vă asigur: Niciun  român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale!

România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.

Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni”, a spus Klaus Iohannis.

El a mai spus că va crește PIB-ul de la 2 la 2,5 pentru apărare și domeniul energiei va deveni strategic în perioada următoarea.

Totodată, șeful statului a mai spus că România se oferă ca hub pentru organizarea donațiilor pentru refugiații ucraineni.

„România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina.

Suntem în permanentă legătură cu aliații și partenerii noștri din NATO, din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii pentru a găsi cele mai bune soluții și a oferi asistență umanitară dacă situația o va cere.

În acest context tensionat, se impune fără doar și poate consolidarea consistentă a Flancului Estic.

Forța noastră este în primul rând aceasta: suntem uniți, suntem fără teamă și rămânem neclintiți, împreună, în fața unui agresor care amenință, prin acțiunile sale, pacea întregii planete!

Noi, națiunile democratice, suntem aici și nu facem niciun pas înapoi pentru a ne proteja valorile și tot ce am construit până acum”, a fost mesajul lui Klaus Iohannis.

NATO aduce trupe în România

Șeful statului a mai spus că țara noastră consolidează postura de descurajare pe flancul estic cu dotare cu tehnică militară.

„Deplângem pierderile de vieți omenești cauzate de un conflict militar fără sens început în urmă cu câteva zile. Indiferent de deznodământul luptei, există deja un învingător, poporul ucrainian,a cărui curaj de luptă inspiră.

Agresiunea NATO a mobilizat lumea și a arătat capacitatea NATO de a acționa ferm într-un climat de tensiune care afectează la nivel global.

Apartenența UE și NATO dublată de parteneriatul cu SUA reprezintă cel mai mare câștig al nostru din ultimii 30 de ani.

România acționează pentru a oferi sprijin refugiaților care vin în țara noastră.

Astăzi am decis în CSAT să intensificăm demersurile pentru consolidarea semnificativă a posturii de descurajare pe flancul estic și dotarea cu tehnică militară”, a declarat Iohannis.