România stă pe o comoară de care ar putea profita toată Europa: cum a ajuns ”Valea Hidrogenului albastru”
La nivel european, din prisma posibilităților energetice, România se află într-o poziție privilegiată. Nu de alta, dar deține zăcăminte masive de gaze naturale, are capacități deosebite de stocare a carbonului și o industrie suficient de variată pentru a profita de toate acestea.
În cadrul unei conferințe de profil care a avut loc ieri în România, a fost prezent și Ionuț Ciubotaru, vicepreședinte pentru Dezvoltarea Afacerilor în cadrul grupului OMV Petrom. Din această poziție privilegiată a vorbit, printre altele, despre posibilitățile energetice deosebite pe care le are țara noastră. Rămâne doar să avem un fond legislativ un pic mai bine pus la punct pentru a profita de el.
România, o mină de aur energetică
„În momentul acesta suntem al doilea producător de gaze din UE după Ţările de Jos şi avem marea oportunitate de a deveni primul producător de gaz natural din Uniunea Europeană, dacă vom accesa resursele de gaze din Marea Neagră, cu toate avantajele pe care această investiţie le poate aduce în ceea ce priveşte locurile de muncă, veniturile la bugetul de stat şi independenţa României de importuri. Dacă nu vom accesa aceste resurse, Price Waterhouse Coopers a previzionat că 50% din necesarul de consum de gaz va veni din import în anul 2030”, a spus Ciubotaru, în conferinţa „Proiectul Hidrogen – primii paşi în România”, organizată de Energynomics.ro.
Dincolo de depozitele de gaze, România are abilitatea de a stoca dioxid de carbon în rezervoarele goale de țiței și gaze naturale. ”Evident, trebuie făcute teste şi trebuie ajustată legislaţia, dar există posibilitatea aceasta, trebuie să o luăm în calcul şi să avem în vedere că putem deveni unul dintre cei mai mari stocatori din UE de dioxid de carbon”, a continuat oficialul OMV Petrom.
Ajută și faptul că industria din țara noastră, chiar dacă nu ai crede, are o industrie variată în care se poate utiliza hidrogen. ”România are o diversitate industrială foarte bună, ceea ce ne conduce la ideea că vom avea în viitor, probabil, consumatori locali de hidrogen. Toate aceste trei argumente le folosesc pentru a vă aduce în vedere un concept pe care încercăm să îl promovăm, acela că România poate deveni o ‘Vale a Hidrogenului albastru’ în UE”, a concluzionat Ciubotaru.