19 apr. 2022 | 14:56

Cât de mult ne pot salva, de fapt, gazele din Marea Neagră și cât va trebui să așteptăm: se pare că scăpăm curând de ruși

ACTUALITATE
Cât de mult ne pot salva, de fapt, gazele din Marea Neagră și cât va trebui să așteptăm: se pare că scăpăm curând de ruși

România este, din fericire, unul dintre statele europene care se poate mândri cu o dependență redusă de importurile rusești de energie. Totuși, avem nevoie de extinderea producției naționale, astfel încât să putem renunța complet la robinetul Moscovei.

În acest context, autoritățile de la București fac pași importanți pentru a demara exploatările de zăcăminte din Marea Neagră, iar veștile bune nu întârzie să apară. Se pare că de primele gaze vom apuca să ne bucurăm chiar în acest an, iar cantitatea nu e deloc una de neglijat, fiind vorba despre echivalentul a 10% din consumul anual al țării noastre.

Anul acesta e decisiv

De la jumătatea anului acestuia vor începe primele exploatări, asupra zăcămintelor Ana și Doina, conform declarațiilor premierului Nicolae Ciucă. Aceste două zăcăminte despre care vorbește șeful Executivului sunt exploatate de americanii de la Black Sea Oil & Gas. Vorbim, concret, despre o capacitate de producţie estimată la 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, respectiv 10% din consumul de gaze al României.

„Avem posibilitatea să primim primele gaze la jumătatea acestui an, există deja o investiție făcută de Black Sea Oil and Gas și au semnat deja documentele de recepție, existând posibilitatea să putem să asigurăm 1 miliard de metri cubi de gaze anual prin această investiție și, desigur, la sfârșitul anului 2026, începutul lui 2027 să avem primele gaze din perimetrul Neptun Deep”, a explicat premierul Ciucă.

La rândul său, ministrul Energiei a confirmat cele spune de premier, estimând că vom extrage primele cantități de gaze în a doua jumătate a anului curent.

„Primele gaze din Marea Neagră vor ieşi în a doua parte a acestui an şi aici vorbim de o producţie de circa 1 miliard de metri cubi anual – Investitorii de la Black Sea Oil and Gas sunt în fază avansată a lucrărilor, având deja procesul verbal de recepţie la finalizarea lucrărilor.

Mai mult chiar, legea stabileşte acelaşi cadru fiscal pentru investiţii offshore şi onshore de adâncime, practic urgentând investiţiile onshore de la Caragele, judeţul Buzău, cel mai mare zăcământ de gaze descoperit în ultimii 30 de ani în România. Estimăm că lucrările vor începe aici la începutul anului 2024. La perimetrul Neptun Deep vor începe lucrările anul viitor şi primele gaze naturale vor veni cel mai devreme la sfârşitul anului 2026 – începutul anului 2027”, a precizat Virgil Popescu.