Gazprom va opri livrările de gaze în Bulgaria. Măsura va fi impusă chiar de miercuri, spun autoritățile bulgare

Gazprom va opri livrările de gaze în Bulgaria. Măsura va fi impusă chiar de miercuri, spun autoritățile bulgare

Rușii continuă să pedepsească ”statele neprietenoase”. După ce în presa străină a apărut informația că polonezii nu vor mai primi gaze naturale, acum, Gazprom a anunțat că va suspenda livrările de gaze către Bulgaria începând de miercuri. Anunțul a fost făcut de guvernul de la Sofia, invocând refuzul său de a respecta noile cerinţe ale furnizorului.

Livrările de gaze în Bulgaria vor fi suspendate, începând de miercuri. Ce spune guvernul bulgar

”Astăzi, Bulgargas EAD a primit notificarea că livrările de la Gazprom Export vor fi suspendate începând cu 27 aprilie 2022”, a transmis Ministerul Economiei într-un comunicat, asta în condițile în care vecinii de peste Dunăre sunt puternic dependenți de gazele ruseşti.

De altfel, Gazprom va sista de la aceeași dată livrările de gaze către Polonia, a indicat marţi seara şi compania de gaze poloneză PGNiG.

„În 26 aprilie 2022, Gazprom a informat PGNiG despre intenţia sa de a suspenda complet livrările în cadrul contractului Yamal din 27 aprilie„, a indicat operatorul polonez, precizând că Polonia este pregătită să-şi completeze necesarul de gaze din alte surse.

Totodată, Rusia a refuzat să informeze Polonia despre această decizie.

„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia a fost confirmată astăzi neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, precizează Onet.

Vladimir Putin a anunțat la începutul lunii că gazul livrat de Rusia țărilor europene va fi plătit doar în ruble. Șeful de la Kremlin a semnat un decret prin care cumpărătorii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc, dacă nu, furnizarea gazului va fi întreruptă.

Decizia a fost respinsă de majoritatea capitalelor europene iar Germania a calificat măsura ca „șantaj”.

Pe de altă parte, Joe Biden a decis eliberarea din rezerva strategică a SUA a peste 1 milion de barili de petrol în fiecare zi, pentru următoarele șase luni.

„Prețurile noastre cresc din cauza acțiunii lui Putin. Nu există suficientă ofertă. Și concluzia este că dacă vrem prețuri mai mici la gaze, trebuie să avem mai multă aprovizionare cu petrol chiar acum”, a declarat Joe Biden.

 

 

 

Citește și:
Etichete: