Se întâmplă cu prețul la gaze naturale, în toată Europa: la ce să se aștepte românii

Se întâmplă cu prețul la gaze naturale, în toată Europa: la ce să se aștepte românii

Gazele naturale utilizate în Europa s-au aflat în centrul multor dezbateri de la începutul invaziei din Ucraina, acesta este și motivul pentru care s-au scumpit enorm. Există însă și vești bune.

Europa continuă să fie dependentă de importuri în domeniul gazelor naturale, iar această situație nu se va remedia curând. Tot ce putem să sperăm este că ritmul de creștere al prețurilor se va pondera sau, în cel mai optimist caz, va merge pe o tentă descendentă, fapt ce pare să și aibă loc. Încălzirea vremii împreună cu semnalele de la Kremlin ne dau câteva motive de bucurie, conform datelor obținute de Bloomberg.

Prețul gazelor naturale, ca pe vremuri

Încă de la mijlocul acestei săptămâni, la Bursa din Amsterdam, cotațiile futures la gaze naturale au început să scadă brusc. Din primul val, prețurile au coborât cu 12% până la 84 de euro pe Megawatt/oră. Ca referință, aceasta este cea mai redusă valoare de după 23 februaria 2022. Practic, am revenit în punctul premergător invaziei.

Scăderile de prețuri au continuat și în zilele următoare. Pentru context, tensiunile au crescut pe marginea acestui subiect odată cu anunțul de luna trecută al președintelui Vladimir Putin referitor la plata gazelor importate de către UE în ruble rusești.

Situația pe marginea acestui subiect s-a mai relaxat după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus la începutul săptămânii că „mai este timp” pentru ca Europa să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti din luna aprilie. Argumentul ținea de faptul că aceste plăţi ajung la scadenţă undeva în luna mai. Peskov nu a dorit să comenteze dacă există clienţi care au acceptat deja să-și achite livrările în ruble.

De partea cealaltă a baricadei, analiștii de la Maxar au prognozat că temperaturile calde din sud-estul Europei se vor extinde săptămâna viitoare și spre mijlocul continentului. În consecință, va scădea presiunea pe importurile de gaze la nivel regional.

Citește și: