România nu mai e lăsată de capul ei: gata, europenii „s-au pus” pe noi. Ce ne cer, ca să n-ajungem mai rău decât suntem

de: Mădălina Bahrim
04 08. 2022

Autoritățile europene s-au alarmat de situația climatologică de pe continent, motiv pentru care au decis să nu mai lase „de capul lor” țările din regiune, România fiind și ea pe lista statelor ce trebuie să adopte noi măsuri.

Seceta din prezent face ravagii în Europa, în timp ce, la noi în țară, peste 190.000 de hectare sunt afectate de acest fenomen. Conform ultimei informări oficiale venite din partea Guvernului, se pare că 120.000 de hectare cultivate cu grâu şi secară au fost distruse de secetă, 20.000 de hectare cultivate cu orz, orzoaică, ovăz şi secară și alte 20.000 cu rapiță. Autoritățile de la București ne mai spun că peste 17.300 de hectare de porumb au fost afectate și încă 6.000 de floarea soarelui.

Situația a determinat factorii de decizie de la nivelul Uniunii Europene să impună noi planuri de acțiune, ale căror măsuri trebuie respectate și aplicate în legislațiile interne din statele membre. Astfel, după cum a decis Comisia Europeană, statele membre trebuie să înveţe să reutilizeze apele uzate tratate. Altfel, în doar câțiva ani, situația va fi una cu adevărat critică.

Am primit un ultimatum, nu mai e de joacă

Experții care au realizat mai multe analize avertizează că dacă nu vom aplica această măsură, penuria de apă şi stresul hidric vor afecta probabil jumătate din bazinele hidrografice ale blocului comunitar până în anul 2030.

Practic, fiecare picătură de apă trebuie folosită responsabil, trebuie reutilizată, acolo unde este posibil și e imperios necesar să punem capăt comportamentului irațional, care duce la risipă.

Din fericire, avem resursele necesare să reușim să redresăm aceste practici toxice pe care le-am aplicat până acum. Potrivit datelor oficiale, peste 40.000 de milioane de metri cubi de apă sunt tratate în fiecare an în Uniunea Europeană. Din această cantitate uriașă, acum numai 964 de milioane de metri cubi sunt reutilizați.

„Resursele de apă dulce sunt rare (…). Este datoria noastră să încetăm să risipim apa şi să utilizăm această resursă mai eficient”, a avertizat comisarul pentru mediu Virginijus Sinkevicius.

Desigur, planurile autorităților europene vizează primordial Guvernele, dar în viitor va fi de datoria fiecăruia dintre noi să adoptăm un comportament mai responsabil în relația cu resursele naturale. Nu ar strica să facem acest lucru încă de pe acum, pe cât este posibil. De exemplu, putem avea grijă să nu risipim apă în gospodărie, să folosim apa de ploaie dacă stăm la curte și să o reutilizăm, dacă ne stă în putere.