Cum au apărut șosete peste știuleții de porumb de pe un câmp din Buzău. Ceva incredibil s-a întâmplat într-o comună din Buzău, unde localnicii au putut să vadă într-o dimineață cum fiecare știulete de porumb dintr-un lan era acoperit de câte o șosetă. Explicația fantastică, în rândurile de mai jos.
Localncii au constatat cu stupoare că fiecare știulete dintr-un lan de porumb este acoperit de câte o șosetă. Întâmplarea fantastică s-a petrecut într-un sat din Buzău.
Ofticat să-şi vadă zilnic cultura de porumb distrusă de tot felul de păsări, un bărbat din comuna buzoiană Smeeni a apelat la o metodă ingenioasă de a-și proteja cultura. Chiar dacă este foarte ciudată, metoda omului chiar dă roade și îi protejează recolta așa cum nimeni și nimic nu a făcut-o până în prezent.
În această perioadă de secetă extremă cârduri întregi de ciori şi grauri se reped asupra culturilor, lăsând în urmă pagube greu de suportat de proprietari. Sătul de această situaţie, bărbatul a apelat la o metodă ingenioasă: șosetele.
Astfel, fermierul a luat toate șosetele din casă și a îmbrăcat cu ele mulți dintre știuleții de porumb pentru a feri cultura de atacul păsărilor. Acum cele 300 de plante de porumb pentru floricele (popcorn) din curtea sa sunt protejate.
Conform presei locale, bărbatul recomandă metoda celor care au culturi mici sau în cazul în care cineva ar dispune de sute de mii de șosete pentru a îmbraca hectare întregi de știuleți cu șosete.
În afară de păsările care fac nenorociri mari pe câmpurile agricultorilor, aceștia se mai confruntă și cu seceta, care pare a fi cea mai mare din istoria României.
„O mare parte din țară e sub efecte negative în ceea ce privește seceta. În aceste momente desfășurăm în teren controale și întocmim documentele necesare. După constatarea la fața locului se comunică zilnic care sunt suprafețele afectate. Din nefericire nu plouă, iar afectarea culturilor e în creștere. Sunt 16.000 de hectare de culturi afectate.
Din datele centralizate azi, situația s-a schimbat, iar suprafețele cresc. Dacă vremea se înrăutățește, suprafața crește și ea. Până la această dată sunt în evidență doar suprafețele de grâu. În primul rând vreau să asigur țara că avem grâu suficient pentru a asigura nevoile țării. Toate măsurile pe care le-am luat la nivelul Ministerului Agriculturii le-am făcut în așa fel încât să punem la punct culturile de anul viitor.
Noi am dat libertatea fermierilor să hotărască soarta culturilor sale. În acest moment, noi avem posibilitatea să executăm lucrările de pregătire a terenurilor, pentru rapiță, grâu, orz, secară. E o preocupare permanentă în cadrul Ministerului Agriculturii.
Din constatările pe care le avem nu vor fi probleme cu însămânțările din această țara și se va face și un ghid de bune practice”, a anunțat Petre Daea, ministrul Agriculturii.