REVIEW Logitech MX Mechanical și MX Master 3S, probabil cea mai bună tastatură mecanică și mouse-ul perfect
Logitech are o lungă tradiție în a crea periferice de top pentru cei mai pretențioși dintre utilizatori, iar noile MX Mechanical și MX Master 3S fac o treabă foarte bună în a duce tradiția mai departe.
În funcție de deceniile pe care le-ai petrecut în fața tastaturii, tinde să fie imposibil să nu ai o fascinație aparte pentru o tastatură mecanică. Deși s-ar putea ca mulți să o asocieze cu mașinile de scris ale secolului trecut, realitatea este semnificativ mai complexă decât atât. Acestea sunt tastaturi care te țin o viață, care te ajută să fii mai eficient, să scrii mai corect și, per ansamblu, să-ți ofere o experiență semnificativ mai satisfăcătoare când vine vorba de tehnoredactare.
Din păcate, până la acest nou model de la Logitech, majoritatea modelelor create în ultimii ani au fost destinate, în mod exclusiv, plăcutei activități de gaming. MX Mechanical este excepția de la regulă, iar efortul ingineresc din spate face o treabă deosebită în a justifica investiția deloc neglijabilă în, probabil, cea mai bună tastatură de business a momentului.
În ceea ce privește noul MX Master 3S, acesta continuă tradiția începută cu primul Logitech MX Master din aprilie 2015, cel mai bun mouse de birou la vremea respectivă și este un descendent direct al MX Master 3 lansat în septembrie 2019. Opinia generală este că, atunci când nu vorbim de gaming și ai o afinitate deosebită pentru conectivitatea wireless, nu prea ai cum să dai greș cu un periferic din seria MX. Sunt multe superlative pe care le poți asocia cu aceste gadgeturi, dar cel mai important aspect este că, în opinia mea, fac o treabă surprinzător de bună în a-și justifica prețurile de achiziție premium, peste medie.
REVIEW Logitech MX Mechanical – tastatură mecanică pentru business
Este ușor să te entuziasmezi la noua tastatură wireless de la Logitech. Intitulată MX Mechanical, aceasta pare să fie o extensie a MX Keys, cu un layout cât se poate de similar, funcționalități apropiate, dar switch-uri mecanice și alte câteva particularități interesante. Vorbim de o tastatură iluminată cu un senzor de proximitate pentru a nu risipi bateria dacă nu scrii pe ea. Apropo de baterie, dacă nu ai nicio afinitate pentru LED-uri, merită să știi că rezistă și 10 luni departe de un cablu USB Type C. Retroiluminarea îți coboară autonomia până la 15 zile, dar având în vedere că funcționează la fel de bine și cu cablul USB conectat, valoarea este mai mult decât rezonabilă.
Acesta este un gadget cross-platform. Asta înseamnă că îl poți conecta fără probleme la sisteme cu Windows sau macOS, dar este compatibil și cu iPhone, iPad, ChromeOS, un smartphone sau o tabletă cu Android, respectiv Linux. Din momentul în care ai pornit-o, intră automat în modul împerechere și ”ține minte” până la trei dispozitive. Vrei să schimbi între ele? Este suficient să apeși pe 1, 2 sau 3, pe ultimul rând de taste de sus din dreptul tastelor direcționale. Astfel, acum scrii un email în Outlook pe laptop, iar în secunda doi faci o postare stufoasă pe Instagram de pe mobil. Dacă vrei să o oprești complet, ai un switch în colțul din dreapta spate. Tot acolo găsești și mufa de încărcare USB Type C.
Tot la capitolul particularități de design și construcție, este bine de reținut că MX Mechanical este realizată dintr-o combinație de plastic reciclat în proporție de 45%, în timp ce aluminiul folosit pentru partea superioară a fost creat cu energie regenerabilă. Astfel, poți dormi liniștit că amprenta ta de carbon nu este semnificativ mai mare doar pentru că ți-ai dorit o nouă tastatură.
În ceea ce privește experiența de utilizare, aceasta este îmbunătățită și de rândul de taste funcționale din partea de sus, F1 – F12 care au atașate funcții cât se poate de utile în 2022. Te ajută să modifici rapid luminozitatea ecranului sau a tastelor, să activezi modul voice-to-text sau să introduci rapid emoticoane în orice fereastră de text, dacă o afinitate în acest sens. Poți face rapid capturi de ecran sau îți poți tăia microfonul în conferințe, pe lângă ajustarea volumului și schimbare melodiilor. Dacă ți-ai dorit o tastă dedicată pentru a deschide aplicația Calculator pe PC sau Mac, există și asta, iar când pleci repede de la birou, nu ai nevoie de o combinație complexă de taste, apeși pe lăcățelul din dreapta sus.
Pentru a profita la maxim de abilitățile noii tastaturi sau pentru a-ți particulariza diverși parametrii de funcționare, îți recomand să îți instalezi instrumentul software Logi Options+, deși funcționează foarte bine și fără. Printre altele, după cum se poate vedea și în captura de mai sus, te ajută să vezi în timp real procentul de baterie disponibil.
Scriu mult și de mulți ani la calculator, iar viteza de tastare pe care îți recomand să ți-o testezi la intervale regulate de timp a gravitat în jurul a 70 de cuvinte. După câteva ture de test, cu MX Mechanical, am sărit la 76 de cuvinte pe minut, după cum se poate vedea în imaginea de mai sus. Ca referință, poți efectua astfel de teste online folosind 10fastfingers.com, iar conceptul de cuvinte pe minut sau WPM face referire la cinci caractere + spațiu, un standard internațional și o performanță pe care ți-o poți trece pe CV.
Nu este ușoară la 828 de grame, dar este departe de a-ți rupe picioarele dacă faci o sesiune de tehnoredactare cu ea în brațe, iar pe birou, ai siguranța că nu-ți alunecă niciodată. În rest, dimensiunile ei sunt 26,1 x 433,85 x 131,55 milimetri. Dacă ai testat un MX Keys, noua versiune Mechanical pare cu jumătate de centimetru sau un centimetru mai lată. În rest, dacă făceai ”performanță” pe vechea tastatură, după câteva minute, te vei obișnui din zbor și pe aceasta. Întregul aranjament al tastelor este unul cât se poate de tradițional, nu ai ce învăța și nici ce greși.
Ca un detaliu de fond, când faci comandă la Logitech MX Mechanical, poți opta pentru switch-uri diferite, în funcție stilul care te încântă mai mult. Eu am testat tastatura cu switch-uri mai silențioase – Tactile Quiet, dar poți opta și pentru Linear sau Clicky. Aceasta din urmă, probabil, este cea mai zgomotoasă. Pe de altă parte, pentru că vorbim de o tastatură mecanică, oricare dintre ele îți poate trezi șefii de apartament, dacă ai un stil de redactare mai agresiv sau rapid.
Nu de alta, dar tastele sunt înalte, cursa lungă și, când apeși, un zgomot este inevitabil. Pe de altă parte, exact acel clinchet amplifică semnificativ sentimentul de satisfacție, trăinicie și performanță. Pare că faci ceva important, când folosești o tastatură mecanică. E o bucurie să tastezi pe ea. Enter-ul este pe două rânduri, așa cum îmi place mie și cum m-am obișnuit de la MacBook, spațiul între taste este mai mult decât suficient, iar tastatura începe, în stânga jos, cu tasta CTRL, un detaliu fabulos dacă ai o fixație pentru combinații de taste și nu vrei să cobori privire pe tastatură.
Tot specifică tastaturilor mecanice profesionale este și abilitatea de a declipsa din switch orice tastă fără niciun fel de risc. Așa, o cureți semnificativ mai ușor, iar dacă peste ani și ani se decolorează literele de pe taste, le poți înlocui în orice moment cu altele. Nimic mai simplu. Ca o chestie de finețe desprinsă din vremurile de mult apuse, cei de la Logitech au integrat în spatele tastaturii și două piciorușe ajustabile pentru a-ți oferi și mai multă flexibilitate atunci când cauți poziția perfectă pentru cea mai mare viteză și precizie la tastare. Practic, poți ajunge să tastezi la un unghi de 8 grade, valoare inscripționată pe piciorușe, dacă ai această preferință și îți recomand măcar să o încerci, pentru câteva minute.
Una peste alta, e genul de investiție pe care o faci o dată și este aproape imposibil să-ți mai dorești sau să ai nevoie de o altă tastatură, de aici și prețul de 890 de lei.
REVIEW Logitech MX Master 3S – pare la fel, dar este schimbat pe ici, pe colo, în locurile esențiale
De la prima generație de MX Master, cei de la Logitech au mers pe o rețetă cunoscută în materie de design, una care știau că funcționează fără emoții și este cât se poate confortabilă. Nicio linie nu pare la întâmplare, iar noul MX Master 3S duce și mai departe tradiția unuia dintre cei mai importanți producători de periferice de pe mapamond.
Din nou, ca în cazul MX Mechanical, acest gadget este cross-platform. Poate fi folosit în tandem cu un sistem cu Windows sau MacOS, dar și cu un iPad, gadget cu Android, Linux sau ChromeOS. Îl poți folosi atât prin Bluetooth, cât și cu ajutorul receptorului USB Logi Bolt. Ca un detaliu important, dacă mai prin casă receptoare vechi Logitech Unifying, noul mouse nu este compatibil cu ele.
Are 141 de grame și se simte foarte plăcut în mână. Nu-l scapi, nu alunecă aiurea și pare să facă o treabă minunată în a-ți urma conturul mâini în sesiuni intense de utilizare. Dimensiunile sale sunt 124,9 x 84,3 x 51 milimetri, dar ce-l diferențiază de vechea generație este senzorul semnificativ mai deștept. Pentru prima oară, poate ajunge la o rezoluție de până la 8000 DPI, de la 200, în funcție de preferința ta personală, iar acest aspect te ajută să fii și mai precis în mișcări, chiar și la viteză mare, indiferent de suprafața de lucru.
Are nu mai puțin de 7 butoane, iar pe lângă cele uzuale, pentru click dreapta și click stânga, poți opta pentru înapoi și înainte în browser cu butoanele dedicate de pe lateral. Ai două rotițe pentru scroll, una pentru verticală, iar cea de a doua, pentru orizontală. Un buton aflat la baza rotiței principale de scroll, realizată din oțel de înaltă calitate, îți alternează rezistența la rotire, pentru viteză mare de până la 1000 de linii pe scundă sau precizie sporită, fiind cât se poate de silențios, în permanență. Un buton ascuns sub zona în care se odihnește degetul mare, la bază, te ajută să sari rapid de la o aplicație la alta, independent de sistemul de operare.
Personalizarea tuturor butoanelor se face cu ajutorul instrumentului software Logi Options+, iar în funcție de aplicațiile pe care le folosești regulat, îți poți eficientiza masiv fluxul de lucru, indiferent dacă petreci foarte mult timp în Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Photoshop, Premiere Pro, Final Cut Pro, Google Chrome, Microsoft Teams, Safari, Zoom sau Microsoft Edge.
Încărcarea se face prin USB Type C, după cum se poate vedea și în fotografia de mai sus, iar deși autonomia variază enorm de la un scenariu de utilizare la altul, este bine de știut că te bucuri de până la 3 ore departe de priză după doar un minut de încărcare. Pentru confortul tău psihologic, aproximativ un sfert din plasticul folosit în construcția acestui mouse vine din resurse reciclabile.
În privința experienței efective de utilizare, acest mouse de 630 de lei este un miracol la birou. Nu doar că te face mai eficient, nu se agață și nu are niciun fel de fluctuații în a-ți procesa gesturile, dar nu a trădat în niciun moment că suferă de interferențe. Se mișcă lin pe orice tip de suprafață, indiferent dacă îl folosești pe sticlă, în palmă sau pe perete și e cât se poate de confortabil. Îmi dau seama că acest detaliu din urmă s-ar putea să varieze în funcție de dimensiunea mâinii tale, dar în cazul majorității utilizatorilor, pare perfect. Logitech face de câteva decenii mouse-uri bune, dar acesta are mari șanse să fie cel mai bun de pe piață în 2022.