Recensământ 2022: s-a terminat autorecenzarea și abia de acum poți să iei amendă

de: Alexandru Puiu
27 05. 2022

După o perioadă de câteva luni în care toți românii s-au putut autorecenza cu ajutorul platformei online create de INS, încep vizite la domiciliu ale recenzorilor și, implicit, posibilitatea amenzilor dacă refuzi să răspunzi la întrebări.

Astăzi, 27 mai, după o prelungire a termenului, se încheie autorecenzarea românilor. Recensământul va continua însă, pentru alte câteva luni, cu vizite la domiciliu din partea recenzorilor. Nu de alta, dar în timp ce autorecenzarea a fost opțională, participarea la această etapă ”live” este cât se poate de obligatorie și se poate lăsa cu sancțiuni. Amenzile sunt de până la 3000 de lei pentru un eventual refuz.

Cât timp ai să participi la recensământ

Prima etapă a recensământului în România s-a realizat online, autorecenzarea. De marți și până pe 17 iulie 2022, se va desfășura a doua etapă, cea în format clasic, din ușă în ușă. Cei care s-au autorecenzat au scăpat de acest stres al vizitei, dar și de posibilitatea unei amenzi.

Nu de alta, dar refuzul furnizării informațiilor solicitate ori furnizarea de date eronate sau incomplete în etapa ce începe marți pot aduce amenzi cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei, după cum scrie în OUG 19/2020, ce reglementează organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din acest an, conform Avocatnet.ro.

În plus, poți să iei amendă pentru “împiedicarea persoanelor implicate în acțiunea de recensământ pentru efectuarea înregistrărilor ce fac obiectul recensământului (…) sau a desfășurării, în orice mod, a lucrărilor recensământului”, se mai menționează în aceeași ordonanță. Sumele din spatele sancțiunilor sunt aceleași de mai sus.

Până la 5000 de lei riscă să ia amenzi persoanele care împiedică accesul recenzorilor în interiorul complexurilor rezidențiale private, dar și în cele care aparțin cultelor religioase.

La capătul celălalt al ecuației există recenzorii. Aceștia din urmă riscă, de asemenea, amenzi de până la 5000 de lei, în cazul în care nu respectă prevederile legale și instrucțiunile privind modul de înregistrare și prelucrare a datelor populației și de păstrare a caracterului confidențial al datelor personale declarate de cetățeni, dar și în cazul utilizării datelor obținute în alte scopuri decât cele statistice.