Acum, e obligatoriu pentru toți românii, până pe 27 mai. Trebuie să completeze acest document

Acum, e obligatoriu pentru toți românii, până pe 27 mai. Trebuie să completeze acest document

În 14 martie, autoritățile române anunțau demararea programului de recenzare a populației. Prima parte a programului a fost cel de autorecenzare, care s-a putut face online. Ulterior, în partea a doua, recenzorii se prezintă la locuințele românilor pentru a face același lucru. Din păcate, platforma de autorecenzare a picat în martie, ca urmare a numărului mare de accesări. În luna mai s-a continuat prima parte a programului, online, până pe 15 mai. Dar, tot ca urmare a numărului mare de accesări, platforma INS a picat iar. În aceste condiții autoritățile au luat o decizie privind această a doua parte a programului de autorecenzare.

INS a demarat programul de autorecenzare a populației și în luna mai

După eșecul parțial din martie, INS spunând că se aștepta la un procent de cel puțin 35% din gospodării să completeze formularele, s-a luat decizia de a prelungi până pe 15 mai procesul de autorecenzare.

Până la această dată românii erau obligați să completeze formularele, urmând ca cei care nu au făcut asta să fie recenzați direct la domiciliu.

Numai că, numărul mare de accesări ale platformei, puse la dispoziție de INS, a dus la un adevărat colaps al acesteia. Nu de puține ori s-a întâmplat ca platforma să nu poată fi accesată, ulterior fiind anunțată disfuncționalitatea acesteia.

Pe 12 mai, și ca urmare a interesului mare al românilor de a trece prin procesul de autorecenzare, s-a luat decizia de prelungire a perioadei de completare online a formularelor.

Comisia Centrală pentru Recensământul Populaţiei şi Locuinţelor, în ședința din 12 mai, lua decizia de prelungire a perioadei, până pe data de 27 mai a.c, urmând ca recenzarea în teren să fie făcută în perioada 31 mai – 7 iunie 2022.

Completarea greșită sau refuzul atrage amenzi mari

Conform INS, în luna mai, a crescut numărul românilor care au accesat platforma de autorecenzare (www.recensamantromania.ro), ajungâd la o medie zilnică de aproape 400.000 de români care au completat formularele.

Conform legislației în vigoare, toți românii sunt obligați să completeze formulare de recenzare, fie online, fie să răspundă direct întrebărilor puse de recenzorii din teren.

Dar, legea mai spune că, în cazul în care există omiteri, răspunsuri greșite, sau refuzul de a completa sau a răspunde întrebărilor adresate de recenzori, există riscul unor amenzi care ajung între 1.000 și 3.000 de lei, conform OUG 19/2020.

Așadar, dacă nu reușiți completarea formularelor de autorecenzare la timp, veți fi obligați să le acordați accesul în imobilul, sau gospodăria voastră recenzilor din teren, care vor începe recenzarea fizic din data de 31 mai 2022.

Citește și: