Putin a refuzat un acord de pace cu Kievul, la începutul invaziei. Planul presupunea ca Ucraina să nu intre în NATO

de: Anca Lupescu
14 09. 2022

Șeful emisarului principal al lui Vladimir Putin pentru Ucraina i-a spus liderului rus la începutul războiului că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins și a continuat campania militară, potrivit a trei persoane apropiate de conducerea rusă.

Vladimir Putin a vrut război cu orice preț

Trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, i-a spus lui Putin că, potrivit acestor surse, credea că înțelegerea pe care a încheiat-o a eliminat necesitatea ca Rusia să urmărească o ocupație pe scară largă a Ucrainei. Recomandarea lui Kozak către Putin de a adopta acordul a fost dezvăluită în exclusivitate de către publicația Reuters.

Putin a afirmat în repetate rânduri înainte de război că NATO și infrastructura sa militară se apropie tot mai mult de granițele Rusiei prin acceptarea de noi membri din Europa de Est și că alianța se pregătește acum să aducă și Ucraina în orbita sa. Putin a declarat public că acest lucru reprezenta o amenințare existențială pentru Rusia, obligându-l să reacționeze.

Dar, în ciuda faptului că a susținut anterior negocierile, Putin a spus clar, atunci când i-a fost prezentat acordul lui Kozak, că concesiile negociate de consilierul său nu mergeau suficient de departe și că și-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porțiuni din teritoriul ucrainean, au declarat sursele. Rezultatul: acordul a fost abandonat.

Cum a răspuns Peskov

Întrebat despre concluziile Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a întâmplat niciodată așa ceva. Este o informație absolut incorectă”.

Kozak nu a răspuns la solicitările de comentarii trimise prin intermediul Kremlinului.

Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean, a declarat că Rusia a folosit negocierile ca o perdea de fum pentru a pregăti invazia sa, dar nu a răspuns la întrebări privind substanța discuțiilor și nici nu a confirmat că s-a ajuns la un acord preliminar.

„Astăzi, înțelegem clar că partea rusă nu a fost niciodată interesată de o soluționare pașnică„, a declarat Podolyak.

Două dintre cele trei surse au declarat că un impuls pentru finalizarea acordului a avut loc imediat după invazia Rusiei din 24 februarie. În câteva zile, Kozak a crezut că are acordul Ucrainei cu privire la principalii termeni pe care Rusia îi căuta și i-a recomandat lui Putin să semneze un acord, au declarat sursele.

După 24 februarie, lui Kozak i s-a dat carte albă: i-au dat undă verde; a obținut acordul. L-a adus înapoi și i-au spus să plece. Totul a fost anulat. Putin pur și simplu a schimbat planul pe parcurs”, a declarat una dintre sursele apropiate de conducerea rusă.

Chiar dacă Putin ar fi consimțit la planul lui Kozak, rămâne incert dacă războiul s-ar fi încheiat.