Vladimir Putin a acceptat să participe la un summit de pace cu Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron și Olaf Scholz

Vladimir Putin a acceptat să participe la un summit de pace cu Volodimir Zelenski, Emmanuel Macron și Olaf Scholz

Președintele rus, Vladimir Putin, a acceptat să participe la un summit de pace alături de președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cancelarul german, Olaf Scholz, și președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat miercuri premierul Ungariei, Viktor Orban. „I-am propus preşedintelui Putin să decreteze un armistiţiu imediat în Ucraina“, a spus el. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos ale acestui articol.

Putin a acceptat să participe la un summit de pace cu Zelenski

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a vorbit miercuri cu Vladimir Putin și i-a cerut președintelui Rusiei instituirea unui armistiţiu pe teritoriul ucrainean, precum și organizarea unui summit cu liderii din Ucraina, Germania şi Franţa, în vederea soluționării conflictului din Ucraina.

Orban a declarat, într-o conferință de presă, că l-a invitat pe Putin la negocieri de pace cu Ucraina, alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele francez, Emmanuel Macron, și cancelarul german Olaf Scholz.

„I-am propus preşedintelui Putin să decreteze un armistiţiu imediat în Ucraina“, a declarat Viktor Orban, citat de cotidianul Le Figaro.

Vladimir Putin l-a sunat pe Viktor Orban pentru a-l felicita pentru victoria în scrutinul parlamentar desfăşurat duminică, potrivit presei din Budapesta. Orban este unul dintre liderii care au mers în vizită oficială la Moscova cu trei săptămâni înainte de invazia Rusiei în Ucraina.

A fost a 12-a întâlnire dintre Viktor Orban și Vladimir Putin, livrarea de gaze Ungariei fiind pe agenda discuțiilor.

Citește și: Zelenski acuză Rusia că folosește foametea pe post de armă în Ucraina: „Va fi penurie de alimente“

„A răspuns afirmativ, dar cu anumite condiţii“

Prim-ministrul ungar l-a invitat pe Vladimir Putin la Badapesta pentru un summit, pentru a discuta despre soluţionarea conflictului militar ruso-ucrainean, iar răspunsul liderului rus ar fi fost pozitiv.

„A răspuns afirmativ, dar cu anumite condiţii“, a precizat Orban, considerat un apropiat al lui Putin.

Orban l-a numit pe Zelenski unul dintre adversarii săi

În discursul de victorie de după alegerile parlamentare de duminică, Viktor Orban a afirmat că președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, se numără printre adeversarii săi, alături de „birocraţi de la Bruxelles“ şi de media internaţională.

„Ne vom aminti această victorie până la sfârşitul vieţii, pentru că a trebuit să luptăm cu un număr imens de adversari: aripa stângă locală, aripa stângă internaţională, birocraţi de la Bruxelles, toţi banii şii instituţiile imperiului Soros, media internaţională şi preşedintele Ucrainei. Nu am avut niciodată atât de mulţi adversari în acelaşi timp“, a declarat Orban, potrivit CNN.

 

Citește și: