Kremlinul acuză Ucraina că tergiversează negocierile de pace

Kremlinul acuză Ucraina că tergiversează negocierile de pace

Kremlinul a acuzat vineri Ucraina că tergiversează negocierile de pace, declarând că delegația rusă își arată disponibilitatea de a lucra mai rapid în vederea obținerii unui acord decât partea ucraineană, ale cărei pretenții sunt „nerealiste“. Degetul acuzator al Rusiei se îndreaptă și către președintele american, Joe Biden, care i-ar fi adresat „insulte personale“ lui Vladimir Putin. Mai multe detalii, în continuare.

Kremlinul acuză Ucraina că tergiversează negocierile de pace

Vineri, Kremlinul a acuzat Ucraina că tergiversează negocierile de pace și că pare că nu-și dorește la fel de mult ca partea rusă obținerea unui acord. În plus, pretențiile delegației ucrainene sunt „nerealiste“, a declarat Rusia.

„S-a notat că regimul de la Kiev caută prin toate mijloacele să facă să treneze procesul de negocieri, avansând noi propuneri nerealiste“, a afirmat Kremlinul într-un comunicat care a rezumat afirmaţii făcute de preşedintele rus Vladimir Putin într-o convorbire cu cancelarul german Olaf Scholz, transmite AFP.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a precizat că cei doi lideri au purtat o „discuție dură“, precum și că liderul rus urmează să vorbească vineri şi cu omologul său francez Emmanuel Macron, în jurul orei 16:00 GMT.

Rusia a indicat, de asemnea, că vrea să negocieze cu Kievul un statut de neutralitate şi demilitarizat, în vreme ce autorităţile ucrainene, fără a exclude ideea neutralităţii şi părând să renunțe la ambiția aderării la NATO, au cerut desemnarea unor state care să garanteze securitatea Ucrainei și apărarea din punct de vedere militar a țării în cazul unei agresiuni din partea Moscovei (mai multe detalii despre cererile făcute de cele două părți în cadrul negocierilor AICI).

„A fost condiția neutralității când Ucraina s-a retras din Uniunea Sovietică în 1991, iar această neutralitate este scrisă în Declarația de suveranitate a Ucrainei“, a subliniat Peskov.

Citește și: „Războiul nu se va termina nici după semnarea tratatului de pace“. Negociatorul-șef al Ucrainei explică demersul discuțiilor cu Rusia

Răspunsul Rusiei la „insultele personale“ aduse de Biden lui Putin

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a criticat vineri caracterizările făcute de preşedintele SUA, Joe Biden, omologului său rus drept „insulte personale“, menționând că remarcile acestuia au fost determinate de nervozitate, oboseală şi uitare.

„Dată fiind atâta nervozitate din partea dlui Biden, oboseala sa şi uneori uitarea… oboseală care duce la declaraţii agresive, nu vom face evaluări dure, pentru a nu cauza şi mai multă agresiune“, a declarat Dmitri Peskov.

Reamintim că miercuri, într-o conferinţă de presă, liderul american l-a calificat pe Vladimir Putin drept „criminal de război“, Kremlinul denunţând prompt „o retorică inacceptabilă şi de neiertat“ din partea lui Biden.

Citește și: