Pensiile acestor români, în pericol. Deja nu mai are cine să le plătească, angajații sunt pe cale de dispariție

de: Mădălina Bahrim
10 08. 2022

De ani de zile, numeroși experți în economie atrag atenția cu privire la faptul că sistemul nostru public de pensii nu mai poate face față condițiilor actuale. Semnalele s-au acutizat în ultima vreme, când e din ce în ce mai evident că avem nevoie de o reformă.

Sistemul nostru public de pensii n-a fost conceput pentru a suporta o presiune atât de mare. Speranța de viață a crescut simțitor, oamenii consumă pe o perioadă mai lungă de timp resurse de la stat, în inactivitate și, în paralel, societăți precum România se confruntă și cu o migrație puternică a forței de muncă. Practic, avem pensionari din ce în ce mai mulți și din ce în ce mai puțini angajați activi pe piața muncii de la noi, care să susțină prin plata de taxe și impozitele pensiile celor ieșiți din câmpul muncii.

O situație particulară stârnește îngrijorări reale și poate exprima, la scară mică, ceea ce se întâmplă sau e la un pas de a se petrece la scară națională. Este vorba despre Botoșani, unde raportul dintre angajaţi și pensionarii înregistraţi în judeţ este foarte slab și, mai mult decât atât, se deteriorează de la un an la altul.

În acest ritm, România va rămâne țara pensionarilor

Aici, „la sfârșitul lunii iunie erau înregistrate 64.825 de contracte individuale de muncă, cu 56.561 de salariaţi activi. Comparând cele două cifre, rezultă că 8.264 de persoane ar avea două joburi (…)”. În același timp, ” la finalul primului semestru, CJP Botoșani înregistra în evidenţă un număr total 87.499 de beneficiari de drepturi de pensie, din care 76.539 pensionari din sectorul de stat și 10.960 pensionari din sectorul agricol„, conform monitorulbt.ro, care adauga ca la numărul de pensionari „se adăugau și alţi beneficiari, cum ar fi pensionarii de invaliditate, urmașii pensionarilor, cei care au pensii anticipate parţiale sau pensii anticipate, dar și cei cu indemnizaţie socială. Prin urmare, cifra reală a beneficiarilor de drepturi stabilite și plătite atât din bugetul de asigurări sociale, bugetul de accidente de muncă și boli profesionale, cât și din bugetul de stat era la finele lunii iunie de 137.243 persoane, adică mai mult decât dublul numărului de angajaţi activi”.

Cel mai grav aspect este acela că e nevoie de alocări de fonduri suplimentare, fiindcă veniturile de aici nu pot asigura cheltuielile. „Raportul dintre cele două cifre este confirmat indirect și de o altă comparaţie. Astfel, în timp ce CJP Botoșani înregistra la finele lunii iunie venituri totale de 330.374.808 lei (n.r. – aici erau incluse toate contribuţiile angajatorilor, angajaţilor și a celor care au activităţi independente), cheltuielile (n.r. – care includeau la rândul lor plata tuturor drepturilor) totalizau 644.597.455 lei, adică tot aproape dublul sumei colectate. Prin urmare, cei care muncesc în prezent în judeţ nu pot acoperi decât în jumătate sumele necesare pentru plata celor aflaţi în evidenţele CJP”, mai notează sursa citată.