Alimentul care se scumpește din nou?! Petre Daea a făcut anunțul momentului

Alimentul care se scumpește din nou?! Petre Daea a făcut anunțul momentului
Se vor modifica elementele componente ale costului de producție pentru pâine?

Criza economică, peste care se adaugă seceta și culturile de cereale care s-au dmininuat, determină noi scumpiri. Creșterea va fi resimțită la prețul grânelor. Ca efect, spune ministrul Daea, românii ar putea regăsi în magazine alimentul care se scumpește din nou. Din păcate, ministrul Petre Daea a făcut anunțul momentului.

Petre Daea: „Scumpirea vine tot timpul din dintr-o parte în alta”

Seceta din acest an a adus în pragul disperării agricultura românească. Mulți fermieri se plâng de secetă, spunând că în proporție de 80%, în anumite zone, culturile sunt deja calamitate. Printre acestea se numără și cele de grâu, materia primă pentru producția de panificație. Deși Daea declara recent că există provizii de cereale, inclusiv grâu, astăzi ne dă o veste extrem de grea:

„Sigur că scumpirea vine tot timpul din dintr-o parte în alta. Eu, de regulă, nu mă lansez în abordările acestea apocaliptice. Nu o să poată să vină scumpirile, toate din afirmațiile pe care le fac eu, pentru că n-am putut să fac asemenea afirmații vizavi de scumpirea pâinii. Prețul pâinii se realizează în baza unui proces tehnologic care are elemente componente ce se duc spre costul de producție.

În primul rând, vreau să spun că avem pâinea necesară, avem cantitatea de greu necesară pentru consumul propriu, este în magazie, cu siguranță. De aici încolo vreau să spun tuturor să nu ne facem probleme vizavi de asigurare a pâinii.

Deci avem pâine, vom mânca, vom mânca din pâinea românilor și o să dăm și la alții. Referitor la precipitații, sigur că este îmbucurător că a apărut acest front de ploi în diferite zone ale țării. Ajută în primul rând pentru plantele care sunt în vegetație, pentru că încă sunt multe culturi în vegetație.”, spune Petre Daea, la Antena 3.

Se vor modifica elementele componente ale costului de producție pentru pâine?

În același interviu, extrem de ponderat în afirmații, Petre Daea a dat de înțeles că există varianta unor creșteri a prețului la produsele din panificație. Dar numai după ce vor vedea dacă se vor modifica elementele componente ale costului de producție.

„(…) Nimeni la ora actuală nu poate să spună cu cât va crește prețul pâinii, pentru că nu cunosc, niciunul nu cunoaște la această dată dacă se vor modifica elementele componente ale costului de producție.

Vom avea și produse din panificație, din grâul nostru obținut cu efort de către fermierii români, într-un an capricios, unde seceta a mușcat din producție”, a mai declarat Petre Daea.

Va trebui să așteptăm cifrele din depozitele statului, referitoare la grâne, și dacă într-adevăr va crește, sau nu, prețul la pâine.