Oamenii își vor dori să vină pandemia înapoi, când vor vedea ce înseamnă războiul: ce ne așteaptă

de: Mădălina Bahrim
11 03. 2022

Din punct de vedere strict economic, omenirea va ajunge la concluzia că pandemia era mai bună decât războiul. Desigur, ambele situații sunt regretabile pentru întreaga planetă, atât din perspectiva umanitară, cât și financiară, dar avem nevoie de o asemenea paralelă pentru a ne da seama de consecințele devastatoare ale conflictului armat.

O declarație în acest sens aparține chiar directorului general al grupului Volkswagen, Herbert Diess. Conform informațiilor dpa, oficialul gigantului producător auto bavarez e de părere că impactul economic al războiului va fi mult mai mare decât cel al pandemiei de coronavirus.

Ne va afecta mult mai mult conflictul armat din Ucraina

Războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina riscă să ne lase mult mai săraci și împovărați decât au făcut-o cei aproximativ doi ani de criză sanitară globală.

Un conflict militar prelungit va avea probabil „efecte mult mai dăunătoare” asupra economiei continentului decât extinderea pandemiei de Covid-19, a declarat Diess pentru Financial Times.

Oricât de tare ne-am dori ca oficialul de la Volkswagen să se înșele, din nefericire pentru noi toți, efectele negative ale războiului deja se resimt pe piețele financiare și de mărfuri ale întregii lumi. Inflația apasă pedala de accelerație a scumpirilor, cu aprecieri semnificative de preț la cele mai importante materii prime și produse, cum ar fi petrolul, carburantul, cerealele, îngrășămintele, etc.

De asemenea, asistăm cu toții la o adâncire a crizei energetice, iar despre lipsa de predictibilitate și stabilitate pe piețele de capital și în mediul de business nici nu mai are rost să amintim. Practic, finanțele lumii merg pe sârmă în acest moment și tot ce putem face este să sperăm la o pace cât mai curând posibilă, deoarece prelungirea conflictului înseamnă accentuarea efectelor economice negative asupra tuturor economiilor lumii.

Industria auto riscă să fie una dintre cel mai puternic afectate domenii de criza care se prefigurează. Pe burse, metalele marchează scumpiri după scumpiri, în timp ce presiunile de pe lanțurile de aprovizionare cresc de la o săptămână la alta, agravând inclusiv aprovizionarea cu semiconductori.