Interdicție majoră în Rusia. Ce măsuri a luat Vladimir Putin pentru ca poporul să nu vadă războiul din Ucraina

Interdicție majoră în Rusia. Ce măsuri a luat Vladimir Putin pentru ca poporul să nu vadă războiul din Ucraina
Interdictie majora in Rusia. Ce masuri a luat Vladimir Putin pentru ca poporul sa nu vada razboiul din Ucraina

Interdicție majoră în Rusia. Cetățenii nu vor mai avea acces la unele dintre cele mai importante platforme de socialziare. Decizia a fost luată după ce compania care le deține a anunțat că permite utilizatorilor săi să partajeze mesaje de amenințare la adresa lui Vladimir Putin.

Interdicție majoră în Rusia. Care sunt platformele de socializare pe care Vladimir Putin le-a interzis

Rusia vrea să blocheze Instagram și WghatsApp pe motiv că Meta, compania care le deține, ar fi o „organizație extremistă”. Decizia a fost luată de Parchetul General după ce Meta a anunțat că va permite utilizatorilor săi să distribuie mesaje de amenințare la adresa Kremlinului.

„În conformitate cu Legea federală „cu privire la combaterea activității extremiste”, Parchetul General al Federației Ruse a trimis o cerere la instanță pentru a recunoaște Meta Platforms Inc. drept organizație extremistă și a interzice activitățile sale pe teritoriul Federației Ruse” a anunțat vineri Parchetul General al Federației Ruse.

Pentru Instagram și WhatsApp, Rusia este a cincea cea mai importantă țară din punct de vedere al numărului de utilizatori. Peste 65 de milioane de ruși folosesc Instagram și aproape 70 de milioane folosesc WhatsApp.

„Este o mișcare importantă, deoarece Instagram este o platformă foarte iubită în Rusia și, de asemenea, sursa de venit pentru multe întreprinderi mici din întreaga țară. Iar pentru tinerele elite din Moscova, înseamnă totul”, a scris jurnalista Polina Ivanova, corespondenta Financial Times în Rusia și Ucraina pe Twitter.

Meta a anunțat că permite postări care incită la violență

Meta, compania-mamă a Facebook şi Instagram, aduce modificări temporare politicii privind discursul instigator la ură pentru utilizatorii din Europa de Est și Caucaz. În unele țări, utilizatorii vor avea voie să posteze mesaje sau imagini care incită la violență împotriva soldaților ruși, ca urmare a invadării Ucrainei de către armata rusă, potrivit The Guardian.

De asemenea, Meta a anunțat că în țări precum Rusia, Ucraina și Polonia va permite, temporar, unele postări care cer moartea președintelui Vladimir Putin, conform unor mailuri interne ale moderatorilor de conținut.

„Ca urmare a invaziei ruse în Ucraina am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent, cum ar fi „moarte invadatorilor ruși”. Încă nu vom permite apeluri la violență împotriva civililor ruși”, a transmis Meta într-un comunicat.

De curând, Facebook și Twitter au fost și ele blocate în Rusia pe motiv că discriminează mass-media rusă.

Recent, Vladimir Putin a semnat un decret prin care persoanele care răspândesc „știri false” vor fi pedepsite cu pânnă la 15 ani de închisoare.