O să ajungem să “mâncăm aer”: compania care face fripturi din aer

de: Ozana Mazilu
16 11. 2022

Călătoriile în spațiu au inspirat-o pe savantul Lisa Dyson să creeze o soluție climatică neobișnuită: proteine ​​obținute din aer, care pot fi cultivate în interiorul unui rezervor, în loc să utilizeze terenuri valoroase. Astfel, a creat fripturi din aer.

Dyson este fondatoarea Air Protein, un startup din California care valorifică tehnologia de ultimă oră, pentru a crea o alternativă la carne numită Air Meat, folosind doar microbi, apă, energie regenerabilă și elemente care se găsesc în aer.

Lisa Dyson

Compania a fost lansată în 2019, iar Dyson a bazat tehnologia pe cercetările efectuate de NASA în anii 1960, care au explorat modalități de a hrăni astronauții în misiuni lungi pe Marte. O propunere a fost de a face alimente prin combinarea microbilor cu dioxidul de carbon (CO2) pe care astronauții îl expirau, dar ideea nu a fost niciodată realizată de NASA.

„Profităm de aceste concepte inițiale pe care NASA le-a avut și le luăm de pe raft”, spune Dyson.

O să mâncăm fripturi din aer

Procesul Air Protein este similar cu fermentarea iaurtului sau a brânzei. Dar, în loc să hrănească culturile de microbi cu zahăr sau lapte, CO2, azotul și oxigenul sunt transportate prin rezervoare mari de fermentație, unde cultura produce proteine ​​în câteva ore. Aceste proteine ​​sunt recoltate, uscate și transformate într-o făină care poate fi folosită pentru a produce un înlocuitor de friptură prin adăugarea de arome și nutrienți.

Dyson are dorința de a aborda schimbările climatice: „Oamenii de știință de la NASA gândesc întotdeauna diferit și dacă vom face ceva revoluționar și nou în privința schimbărilor climatice, trebuie să gândim diferit”, spune ea.

Realitatea crizei climatice a lovit-o pe Dyson când a vizitat New Orleans după uraganul Katrina: „Văzând devastarea acelui eveniment și gândindu-mă la modul în care oamenii de știință climatologici ne-au avertizat că aceste evenimente meteorologice vor deveni mai frecvente și mai intense – am vrut să fac parte din soluție”, spune ea.

Dyson, care are un doctorat în fizică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a decis să se concentreze pe industria alimentară pentru că „produce mai multe gaze cu efect de seră decât întregul sector al transporturilor”.

Ca referință, industria alimentară globală contribuie cu aproximativ 17,3 miliarde de tone metrice de emisii de CO2 echivalent pe an, de aproape 19 ori mai mult decât cantitatea produsă de aviația internațională și cu 35% din toate emisiile cauzate de oameni, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Illinois Urbana-Champaign în S.U.A.