Fripturile imprimate 3D, în curând în magazine: cum ”funcționează” și cum se compară cu carnea

Fripturile imprimate 3D, în curând în magazine: cum ”funcționează” și cum se compară cu carnea

Deja de câțiva ani, au început să apară alternative decente la carne. De cele mai multe ori, le-am întâlnit sub formă de burgeri. În curând, vom avea însă și ”fripturi”.

În cazul în care te gândești să fii vegetarian sau vegan, dar te stresează gândul că nu te vei mai putea bucura niciodată de o friptură, s-ar putea să ai o alternativă. Primul set de fripturi foarte similare cu textura cărnii au mari șanse să ajungă în magazine în 2021.

Acestea fripturi de laborator imită semnificativ mai bine textura cărnii comparativ cu alternative existente bazate pe plante. Imprimate 3D, ele sunt create de un startup din Israel intitulat sugestiv Redefine Meat (redefinește carnea). Cel puțin acesta este scopul declarat al inginerilor care lucrează la viitorul cărnii.

Redefine Meat nu va avea o viață ușoară pe segmentul de piață al alternativelor la carne. Va concura cu Impossible Foods și Beyond Meat, companii a căror popularitate a explodat în ultimii ani și care au deja contracte solide de distribuție.

Posibilul avantaj pe care îl va avea startup-ul israelian ține de produsul efectiv. Deși am văzut burgeri vegetarieni în trecut, chiar și în România, iar în SUA există cârnați și alte aparente mezeluri, fripturile vegetariene nu sunt atât de comune.

Cei de la Redefine Meat sunt convinși că au un produs revoluționar, obținut prin imprimare 3D. Folosind plante, ei au creat ”carne” cu aceleași aspect, textură și aromă precum orice friptură realizată dintr-un animal, conform datelor publicate pe site-ul companiei. Cea mai mare realizare pare să fie pe partea de textură ”Ai nevoie de o imprimantă 3D pentru a imita structura mușchiului unui animal”, a explicat CEO-ul Eschar Ben-Shitrit într-un interviu acordat celor de la Reuters.

În final, imprimarea 3D ar putea fi secretul pentru un produs cu adevărat revoluționar. Ca referință, atât Impossible Foods, cât și Beyond Meat utilizează metilceluloză și amidon din cartofi pentru a-și ține burgerii într-o formă decentă cu o textură atrăgătoare.

Citește și: