Nu toți patronii sunt cinstiți: cum încearcă mulți să fenteze Fiscul

de: Mădălina Bahrim
13 01. 2022

Autoritățile române atrag atenția asupra faptului că, printre patronii români se răspândește o practică, prin care încearcă să fenteze statul. Sute de mii de firme ar fi implicate.

Potrivit declarațiilor președintelui Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), la nivelul lunii noiembrie 2021, spune el, din totalul de 1.102.777 companii active, au depus bilanțul doar 768.367 de societăți comerciale active. Declarațiile acestuia au fost făcute în cadrul conferinței „Cele mai bune practici anticorupție din S.U.A. – educație și prevenire”.

Ce fac firmele, mai exact

“Vorbim, astfel, de peste 334 de mii de societăți care nu depun bilanțul anual și care, în acest fel, eludează controalele ANAF. Nu există sancțiuni semnificative pentru nedepunerea bilanțului anual”, a spus Daraban.

Corupția este foarte periculoasă pentru mediul de afaceri, dar și pentru stat și societate, în general. Este un fenomen pe care trebuie să-l oprim, pentru că de pe urma lui cu toții avem de suferit. Oficialul CCIR subliniază: corupția reduce oportunitățile pieței pentru afaceri legitime, crește nejustificat costurile activităților de afaceri, creează un mediu de operare neospitalier și imprevizibil, creează riscul de urmărire penală pentru încălcarea legii, crește riscul de deteriorare a reputației.

La conferință au fost prezenți și reprezentați ai FBI, care au salutat declarațiile oficialilor români, arătând și ei faptul că acest fenomen trebuie să înceteze, deoarece este extrem de nociv.

Ei spun că o singură firmă coruptă poate distruge un întreg domeniu de activitate, din această cauză trebuie să stopăm această practică.

“Programul Foreign Corrupt Practices Act (FCPA) a luat ființă în anul 1977 pentru că, până în acel moment, nu aveam echipe dedicate combaterii corupției internaționale. O componentă a acestui program vizează și furtul de fonduri guvernamentale de către politicienii corupți. Foarte des, aceștia spală bani în SUA, ceea ce face ca intervenția FBI să poată fi extinsă și în afara granițelor. Orice atinge sistemul bancar american sau piața imobiliară atrage după sine intervenția FBI. Este o luptă constantă, dar pe care o câștigăm pas cu pas”, suțin reprezentanți ai FBI.