WhatsApp, mai slab decât ai crede în a-ți proteja intimitatea: FBI știe

WhatsApp, mai slab decât ai crede în a-ți proteja intimitatea: FBI știe

Un document FBI spune că federalii îți pot obține datele WhatsApp în timp real.

Un document FBI obținut de Rolling Stone, dezvăluie că aplicațiile de mesagerie „private” WhatsApp și iMessage sunt profund vulnerabile la perchezițiile forțelor de ordine.

Pe măsură ce Apple și Facebook s-au transformat în niște giganți de miliarde de dolari, au făcut-o predicând importanța confidențialității, mai ales când vine vorba de mesaje securizate.

Dar într-un document FBI, biroul susține că este deosebit de ușor să colectezi date din serviciile WhatsApp, Facebook și iMessage ale Apple, atât timp cât FBI are un mandat. Judecând după acest document, „cele mai populare aplicații de mesagerie criptată iMessage și WhatsApp sunt, de asemenea, cele mai permisive”, potrivit lui Mallory Knodel, directorul de tehnologie la Centrul pentru Democrație și Tehnologie.

Mark Zuckerberg de la Facebook a articulat o „​​viziune axată pe confidențialitate” construită în jurul WhatsApp, cel mai popular serviciu de mesagerie din lume. CEO-ul Apple, Tim Cook, spune că confidențialitatea este un „drept uman de bază” și că Apple crede în „oferirea transparenței și controlului utilizatorului”, o filozofie care se extinde la aplicația iMessage extrem de populară a companiei.

WhatsApp nu e așa sigur cum crezi

Pentru jurnaliștii, activiștii și criticii guvernamentali care își fac griji cu privire la supravegherea în masă a guvernului și la răzbunarea politică, instrumentele de mesagerie sigure pot face diferența între a-și face munca în siguranță sau a se confrunta cu un pericol iminent.

Documentul, datat pe 7 ianuarie 2021, este un ghid intern al FBI despre ce tipuri de date pot solicita agențiile de aplicare a legii de stat și federale de la nouă dintre cele mai mari aplicații de mesagerie.

Experții juridici și tehnologii care au analizat documentul FBI spun că este rar să obții informații atât de detaliate din punctul de vedere al guvernului despre accesul forțelor de ordine la serviciile de mesagerie.

În opinia FBI, însă, WhatsApp este un izvor al datelor private ale utilizatorilor. Potrivit documentului „Acces legal” al FBI, WhatsApp va oferi mai multe informații în timp real despre un utilizator și activitățile acestuia decât aproape orice alt instrument major de mesagerie securizată. O citație va oferi doar informații de bază despre abonat, se arată în documentul FBI. Prezentat cu un mandat de percheziție, WhatsApp va preda contactele din agendă pentru un utilizator vizat, precum și pentru alți utilizatori WhatsApp care au persoana vizată în contactele lor, potrivit FBI.

Citește și: