Noi descoperiri: care sunt, de fapt, efectele școlii online asupra sănătății psihice
Elevii din întreaga lume traversează, de aproape doi ani, o perioadă foarte dificil de gestionat chiar și pentru un adult. Este vorba despre școala online.
Măsura de a trece învățământul în online a fost luată de aproape toate țările lumii, ca răspuns la criza sanitară globală. S-a încercat astfel limitarea răspândirii virusului în comunitate și, de multe ori, am văzut cu toții cum numărul zilnic de noi infecții scădea, odată ce cursurile se mutau în mediul digital.
Ei bine, dincolo de beneficiile acestei măsuri în contextul pandemiei, cercetătorii vin cu dovezi care atestă că școala online este de folos și pentru sănătatea psihică a copiilor și adolescenților. Se pare că, datorită școlii online, adolescenții au un stil de viață mai sănătos.
Care sunt efectele, mai exact
Conform unor cercetători de origine elvețiană, se pare că adolescenții care au fost educați acasă în timpul închiderii școlilor între martie și iunie 2020, în primul val al pandemiei, au ajuns să doarmă semnificativ mai mult decât înainte de izolare, ceea ce s-a corelat cu alte îmbunătățiri ale bunăstării lor.
„Studenții au dormit cu aproximativ 75 de minute mai mult pe zi în timpul blocării”, spune cercetătorul pediatric Oskar Jenni, de la Universitatea din Zurich (UZH).
De asemenea, per ansamblu, se observă îmbunătățiri în viața acestor tineri.
„În același timp, calitatea vieții lor legată de sănătate s-a îmbunătățit semnificativ, iar consumul lor de alcool și cofeină a scăzut”, a mai spus omul de știință.
În cadrul studiului, Jenni și colegii săi cercetători au efectuat un sondaj online în rândul a peste 3.600 de elevi de liceu din regiunea Zurich. Acestora le-au fost adresate chestionare care îi puneau să vorbească despre tiparele lor de somn, împreună cu alte întrebări legate de sănătate și caracteristicile comportamentale.
Așa s-a ajuns la concluzia că școala online a avut un impact pozitiv asupra vieții tinerilor implicați în această formă inedită de învățământ.