Iar se dau bani de la stat pentru HoReCa, în teorie: cât de abstracte sunt promisiunile, cine are de câștigat, de fapt

Iar se dau bani de la stat pentru HoReCa, în teorie: cât de abstracte sunt promisiunile, cine are de câștigat, de fapt

Multe industrii au avut de suferit în pandemie, dar puține au fost atât de lovite precum companiile care activează în industria HoReCa. În teorie, au existat mai multe programe pentru a ajuta atât restaurantele și hotelurile, cât și alte IMM-uri. În practică, banii au ajuns cu greu la beneficiari sau deloc.

Constantin Daniel-Cadariu este ministrul Antreprenoriatului și Turismului, iar în urmă cu câteva zile s-a deplasat la Brașov. În acel context, a făcut mai multe promisiuni legate de programe menite să facă viața mai ușoară oamenilor din HoReCa și patronilor de IMM-uri. Aparent, vor exista nu mai puțin de 12 programe care vor veni în sprijinul industriilor mai sus menționate. Zic ”aparent” pentru că, din discursul ministrului, părea că aceasta așteaptă recomandări, sugestii.

Banii sunt, să vedem unde merg

„Îmi doresc să întăresc dialogul social cu toţi participanţii din cadrul acestor întâlniri pentru conceperea de programe şi proiecte care să ducă la dezvoltarea destinaţiilor turistice atractive şi a unui mediu antreprenorial competitiv pe termen lung, funcţional, din toate punctele de vedere. Astfel, îmi doresc ca anul acesta, pe lângă plata tuturor măsurilor restante, să punem în dezbatere 12 programe care să aibă grupuri ţintă bine definite şi a căror rezultate să vizeze în primul rând sustenabilitatea.

De la programe precum StartUp Nation pentru tineri, până la investiţii pentru domeniul schiabil, suntem în acel punct al dialogului social în care trebuie să definim clar politicile publice care vor sta la baza creării noilor linii de finanţare, naţionale sau europene. Domeniul turismului este unul strategic, iar acest lucru trebuie să se reflecte şi în alocările bugetare pe care acest minister le va gestiona”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, într-un comunicat al Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT) remis AGERPRES.

În întâlnirea de la Brașov, oficialul a profita de ocazie pentru a atrage atenția asupra mai multor probleme. Ministrul a atras atenția asupra lipsei unui cadru legislativ coerent atât pentru incubatoarele de afaceri, cât şi pentru organizaţiile pentru managementul destinaţiei. În același timp, s-a pus accent pe necesitatea includerii unor tipuri de activităţi eligibile pentru digitalizarea IMM-urilor din turism şi HoReCa. Nu în ultimul rând, dezvoltarea infrastructurii în turism în programele gestionate de către toate agenţiile de dezvoltare regională a fost un subiect intens dezbătut.
Citește și: