Motivul pentru care Colosseumului îi lipsește o parte din clădire: unde se află

de: Ozana Mazilu
05 09. 2022

Colosseumul este renumit pentru structura sa magnifică a stadionelor și pentru istoria brutală care s-a desfășurat în spațiul respectiv. Centrul indulgenței sumbre romane, aici veneau împăratul, cohorta sa și poporul Romei să privească luptele terifiante ale gladiatorilor.

Roma a avut de suferit de mai multe ori. La un moment dat, a avut loc un cutremur care a afectat cea mai mare parte a Romei, dar și a Colosseumului. În anul 443 A.D., un cutremur puternic a lovit partea centrală a Italiei, iar acest lucru a declanșat prima mare distrugere a amfiteatrului roman și a teatrului din Pompeii, cu șase secole înainte.

Colosseumul, istoria pe scurt

Apoi, în 443, Amfiteatrul Flavian – cum era cunoscut Colosseumul, denumire dată de Dinastia Flavian – exista deja de trei secole și jumătate. Construcția lui începuse în anul 70 A.D., sub conducerea Împăratului Vespasian, care cucerise Ierusalimul. Armata romană a rămas cu ceva aur la dispoziție, după toate cuceririle sale, lucru care a fost benefic unei construcții de amplitudinea unui asemenea amfiteatru.

În 217 A.D., un foc a izbucnit în incintă și a distrus parapeții din partea de sus și mare parte din interor, iar reparațiile s-au încheiat abia un secol mai târziu. Cu toate astea, chiar și cu reparații, clădirea își pierduse parte din măreție pentru totdeauna.

Mai târziu, când un cutremur a lovit sudul Italiei, în 443 A.D., Imperiul Roman se clătina din toate încheieturile. Acela a fost momentul în care inelul exterior al Colosseumului a căzut și s-a făcut bucăți.

Ulterior, invadatorii au atacat Imperiul Roman, dar și Colosseumul. În 449, vizigoții au invadat Roma, care a cedat în 472, iar, odată orașul invadat, amfiteatrul lui a urmat. Neavând ce lucra și ce mânca, oamenii au început să fure și să vândă bucăți din Colosseumul antic.

Dar cea mai mare lovitură primită de Colloseum a urmat în anul 1349: un cutremur cumplit a lovit Italia și partea de sud a structurii amfiteatrului s-a prăbușit. Încă de atunci există acea jumătate lipsă a Colosseumului. Pietrele căzute au fost folosite la construcția Bazilicii St. Petru și la alte clădirii emblematice din Roma.