22 iul. 2022 | 15:55

Top 5 cei mai cunoscuți gladiatori romani și poveștile lor

ACTUALITATE
Top 5 cei mai cunoscuți gladiatori romani și poveștile lor

Înainte ca vechii gladiatori romani să ducă bătălii crunte în arene publice, spre exemplu în Colosseumul, s-au luptat în locuri mult mai solemne de atât, mai exact, la înmormântări.

Luptele timpurii dintre gladiatori au început în secolul al III-lea î.e.n. ca jertfe ritualice de sânge aduse nobililor recent decedați.

Acest lucru s-a schimbat în jurul anului 27 î.e.n., când Augustus a preluat puterea la Roma, spune Michael J. Carter, profesor la Universitatea Brock din Ontario: „El detașează lupta de gladiatori de contextul ei pur funerar și o transformă într-o parte obișnuită a ciclului de divertisment în Roma.

„Schimbarea a dat naștere unora dintre cei mai faimoși gladiatori de astăzi: Spartacus, Spiculus, Marcus Attilius și alții”, a mai spus cercetătorul în istorie.

Majoritatea gladiatorilor erau sclavi forțați să lupte. Existau, totuși, și cetățeni născuți liberi care se ofereau voluntari în speranța de a câștiga bani și faimă. Înainte de a putea intra în luptă, gladiatori se antrenau luni de zile în școli specializate, conduse de investitori bogați care profitau de succesul luptătorilor lor.

Contrar percepției populare, gladiatori nu se luptau neapărat până la moarte. În schimb, luptele continuau până când unul dintre ei se preda, de obicei ridicând un singur deget. În total, doar între 10 și 20% dintre gladiatori mureau în timpul meciurilor.

Nu era deloc ușor pentru gladiatori să iasă în evidență. Fiecare războinic lupta doar de două până la trei ori pe an, de obicei în evenimente care includeau 10 până la 13 lupte, fiecare meci individual durând 10-15 minute. Unii, datorită personalităților lor extravagante sau a spectacolelor memorabile, câștigau renume prin intermediul artiștilor sau a istoricilor antici care îi imortalizau în picturi sau scrieri.

Top 5 gladiatori

Marcus Atilius

Roman născut liber, Attilius s-a înscris la școala de gladiatori, aparent din proprie inițiativă, făcând parte dintr-un grup mic, dar de elită de gladiatori.

Pentru a face meciurile cât mai corecte posibil, supraveghetorii romani desemnau, în general, gladiatori care concurau împotriva unor oameni cu un nivel de experiență aproximativ similar: începători împotriva începătorilor și experți împotriva experților. Atunci când Marcus Attilius a pășit pentru prima dată într-un amfiteatru din Pompei, ca „tiro” (gladiator începător) s-a confruntat cu Hilarus, un luptător veteran care câștigase 12 din 14 meciuri, în cariera sa.

Într-o performanță uluitoare, tânărul Marcus Attilius nu numai că l-a dat gata pe Hilarus, dar, în următoarea sa bătălie, a învins un alt gladiator de 12 ori câștigător. Victoriile consecutive i-au determinat pe artiștii de „graffiti” din Pompei să-i comemoreze realizările. Se pare că Atilius nu era cunoscut pe scară largă, în Imperiul Roman. Un savant sugerează că faima sa era, în cel mai bun caz, doar regională. Renumele lui, în Pompei, a venit într-un moment istoric convenabil, mai exact, în 79 d.Hr., la doar câteva decenii după luptele lui Attilius, Muntele Vezuviu erupea și îngropa orașul, imortalizând și multe dintre picturi.

Spiculus

Spiculus a urmat școala de gladiatori în orașul italian Capua, unde pare că a învățat una-alta. În primul său meci din amfiteatru, s-a confruntat cu Aptonetus, un gladiator veteran și, de asemenea, roman liber, care câștigase 16 lupte. Spiculus l-a învins, apoi l-a ucis pe Aptonetus. Triumful său a atras atenția împăratului de atunci al Romei, Nero.

Plăcându-l pe Spiculus, Nero i-a oferit daruri, inclusiv un palat. Acest lucru l-a plasat pe tânărul gladiator într-o poziție socială deosebită: sclav din punct de vedere teoretic, dar trăind în lux, îngrijit de slujitori care erau, la rândul lor, sclavi.

În 68 d.Hr., în timp ce Nero se confrunta cu o revoltă în imperiu și cu o moarte aproape sigură, el i-a cerut prietenului său Spiculus să-l execute. Dar Spiculus fie nu a primit mesajul, fie a refuzat, iar Nero și-a luat viața.

Commodus

Astăzi, Commodus este cunoscut drept împăratul „nebun” a cărui guvernare dezastruoasă, între 180 și 192 d.Hr. a marcat sfârșitul erei de aur a Romei (cunoscută și sub numele de Pax Romana). Fiul lui Marc Aureliu, Commodus a împărțit titlul împreună cu tatăl său, începând cu vârsta de 16 ani. El a ajuns la să guverneze singur în 180 d.Hr., după ce tatăl său a murit.

Crud și desfrânat, potrivit istoricului Aelius Lampridius, Commodus ar fi păstrat un harem de 600 de băieți și tinere și se considera un zeu. Crezând că este reîncarnarea lui Hercule, el se plimba adesea prin palat îmbrăcat în piele de leu.

Deloc surprinzător, Commodus s-a autodenumit gladiator. Se presupune că a intrat în ring de 735 de ori, luptând adesea împotriva animalelor, dar confruntându-se ocazional cu alți gladiatori. Commodus nu era deosebit de priceput, dar niciun luptător nu îndrăznea să rănească sau să omoare un împărat, scria istoricul Herodian.

Flamma

Gladiatorul născut în Siria, care a ajuns faimos în timpul domniei împăratului Hadrian (117-138 d.Hr.), s-a remarcat pentru cariera sa lungă și pentru că i-a fost acordată libertatea de patru ori, dar a refuzat-o în mod repetat. Flamma a dus la capăt 34 de meciuri impresionante, majoritatea în Sicilia. Lungă carieră s-a datorat nu doar succesului său în amfiteatru, ci și milei organizatorilor de evenimente: a primit aproximativ 13 amânări, în care arbitrii fie i-au cruțat viața în timpul unei înfrângeri, fie i-au încununat pe ambii concurenți drept câștigători.

Exemplul lui Flamma arată cât de dependenți erau gladiatorii de mila arbitrilor, care puteau fie să salveze viața unui gladiator, fie să permită luptătorului advers să aplice lovitura finală. Flamma a murit, în cele din urmă, la vârsta de 30 de ani, mai în vârstă decât mulți dintre ceilalți gladiatori.

Spartacus

Cel mai cunoscut gladiator din Roma Antică nu a luptat niciodată într-un amfiteatru. Spartacus, interpretat de Kirk Douglas, în 1960, în filmul cu același nume, s-a născut, probabil, în Balcani și a fost vândut ca sclav de copil, ca mai apoi să se antreneze la o școală de gladiatori din Capua.

În 73 î.e.n., Spartacus părea să se fi s-a săturat deja de abuzurile suferite în școala de gladiatori. A fugit și s-a refugiat pe Muntele Vezuviu. Curând, mii de alți gladiatori înrobiți au fugit din școli și i s-au alăturat lui Spartacus, ca mai apoi să organizeze una dintre cele mai faimoase revolte din Roma Antică.

În anul 72 î.e.n., la un an după ce a fugit, Spartacus a condus o armată de sclavi care, după unele estimări, avea aproximativ 100.000 de soldați, pentru a lupta împotriva romanilor, în Galia. Succesul său a impulsionat Imperiul Roman să intre în acțiune, iar anul următor, generalul Marcus Licinius Crassus a zdrobit rebelii. Aproape toată armata lui Spartacus a pierit, inclusiv liderul lor.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele