Încă un oraș roman a fost descoperit: ce particularitate are, ce ar putea înseamna pentru istorie

Încă un oraș roman a fost descoperit: ce particularitate are, ce ar putea înseamna pentru istorie

Noua descoperire a fost făcută la poalele Munților Pirinei și este una dintre cele mai importante din ultima perioadă, conform cu declarațiile arheologilor.

Marea descoperire a fost făcută de cercetătorii de la Universitatea din Zaragoza și cuprinde un sit care îmbină două epoci diferite: epoca imperioadă romană și epoca creștină medievală.

Acest sit este la 1.500 de metri de centrul Artiedei, la est de Pamplona și a fost descoperit în mijlocul unui teren agricol de 390 de metri lungime și 140 de metri lățime. În momentul de față, el se întinde pe suprafața a patru hectare întregi.

Cum au descoperit misteriosul oraș roman

În ciuda mărimii sale deloc de neglijat, acest oraș roman nu era cunoscut până acum. În 2018, CL Artieda cerea Departamentului de Arheologie al Universității din Zaragoza să verifice și să analizeze ruinele care, până în acel moment, aveau diverse denumiri, în funcție de speculații.

Nici acum nu se știe, din păcate, ce nume obișnuia să poarte acest oraș antic roman, însă conform a ceea ce s-a declarat până acum, clădirile ar fi de mari dimensiuni, iar în complex ar exista băi termale, sistem de alimentare cu apă, străzi și diverse canale.

Mai târziu, un sat țărănesc creștin s-ar fi format aici, astfel că se crează o natură dublă, din punct de vedere arheologic, specialiștilor fiindu-le un pic mai greu să distingă ceea ce a aparținut romanilor de ceea ce a făcut parte din satul un pic mai recent.

S-au găsit, de asemenea, urmele unei vechi biserici, dar și silozuri de aprovizionare. În plus, tot aici a fost descoperit chiar și un cimitir.

Partea bună este că această descoperire ar putea să furnizeze informații prețioase atât despre orașul roman care s-a aflat acolo, cât și despre traiul oamenilor din Evul Mediu Timpuriu, această perioadă de timp fiind prea puțin cunoscută, în prezent.