Lovitură pentru Vladimir Putin. Țara pe care a ajutat-o în trecut face un gest important pentru Ucraina
În urma invaziei în Ucraina, Rusia suferă sancțiuni aspre. De asemenea, tot mai multe state spijină țara condusă de Volodimir Zelenski, în lupta pentru a-și apăra teritoriile. De curând, o țară pe care Rusia a ajutat-o în trecut a făcut un gest impresionant, trimițând un avion cu ajutoare umanitare în Ucraina. Mai multe detalii, în continuare.
Lovitură pentru Vladimir Putin
Pentru a evita „cel mai rău scenariu“ în Mariupol, Crucea Roșie a cerut de urgență ajutor pentru civilii blocați în orașul-port din Ucraina.
Primul avion cu ajutoare umanitare pentru Ucraina a fost trimis chiar de Kazahstan, o țară pe care Rusia a ajutat-o nu de mult. Vorbim despre un transport care cântărește 28,2 tone, o mare parte din cantitate reprezentând medicamente.
La rândul ei, Australia a anunțat luni noi sanciuni pentru oligarhii ruși, oameni de afaceri cheie şi membrii famililor acestora, a transmis Ministerul australian de Externe.
În urma sancțiunilor vor avea de suferit 33 de persoane, inclusiv proprietarul clubului de fotbal Chelsea, Roman Abramovici, CEO-ul Gazprom Alexey Miller şi Dmitri Lebedev, preşedintele Rossiya, unul dintre cei mai mari transportatori aerieni din Rusia.
„Sancţiunile anunţate astăzi întăresc angajamentul Australiei de a sancţiona acei oameni care au acumulat o vastă avere personală şi au o importanţă economică şi strategică pentru Rusia, inclusiv ca urmare a legăturilor lor cu preşedintele rus Vladimir Putin“, a declarat Marise Payne, ministrul Afacerilor Externe din Australia.
Citește și: Vladimir Putin va fi acuzat de crime de război. Cine face anunțul
Țara pe care a ajutat-o în trecut face un gest important pentru Ucraina
După cum spuneam și AICI, orașul Mariupol se confruntă cu o situație „aproape fără speranță“, fapt pentru care Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a solicitat o soluție urgență pentru a preveni „cel mai rău scenariu“.
„Scenariul cel mai rău îi aşteaptă pe sutele de mii de civili prinşi în lupte grele în Mariupol, dacă părţile nu ajung la un acord umanitar concret de urgenţă“, se arată într-o declarație.
„Toţi cei care participă la lupte trebuie să fie de acord cu modalităţile şi momentul încetării focului, locaţiile precise ale rutei de trecere în siguranţă şi apoi să se asigure că acordul este respectat“, a mai spus CICR.
Printre țările care au trimis ajutoare umanitare către Ucraina se numără și Kazahstan, o țară pe care am precizat că Rusia a ajutat-o în trecut.
Concret, președintele Vladimir Putin a trimis militari în Kazahstan în ianuarie 2022, pentru a ajuta la stabilizarea situației din această republică din Asia Centrală, scena unor tulburări violente (Revoluția din Kazahstan).
Atunci, preşedinţii au făcut un schimb de opinii cu privire la măsurile luate de autorităţile kazahe pentru restabilirea ordinii în ţara de la Marea Caspică, cei doi convenind să rămână în contact „permanent“.