Situația din Ucraina se agravează. Spitalele au rămas fără medicamente, iar mâncarea din supermarketuri începe să dispară

Situația din Ucraina se agravează. Spitalele au rămas fără medicamente, iar mâncarea din supermarketuri începe să dispară

Conflictul sângeros din Ucraina și bombardamentele continue îngreunează tot mai mult eforturile autorităților de a-i ajuta pe răniți, a transmis marţi organizaţia Medici fără Frontiere (MSF). Situația medicală din țara invadată de ruși este și ea critică, nemaiputând fi comandate nici măcar medicamentele esențiale. Totodată, mâncare din supermarketuri începe să dispară. Mai multe detalii, în continuare.

Situația din Ucraina se agravează

Situația medicală din Ucraina se înrăutățește pe zi ce trece, eforturile de a-i ajuta pe răniți fiind îngreunate atât de bombardamentele neîntrerupte ale armatei ruse, cât și de faptul că spitalele încep să rămână fără medicamente, a informat marți organizaţia Medici fără Frontiere (MSF).

Aprovizionarea spitalelor nu mai este nici pe departe la fel de bună ca înainte de declanșarea conflictului sângeros, a declarat directorul acestei organizaţii umanitare, Christian Katzer, pentru televiziunea germană ZDF.

Acesta a oferit ca exemplu orașul Odesa, unde s-a prăbușit și aprovizionarea supermarketurilor cu alimente.

„De asemenea, pur şi simplu nu mai pot fi comandate medicamente esenţiale“, a precizat Katzer.

Organizaţia Medici fără Frontiere are mai multe echipe răspândite în Ucraina, ca de exemplu în capitala Kiev şi în oraşele Mariupol şi Odesa.

„În acest moment, situaţia din multe zone din Ucraina este în continuare atât de confuză, încât nu este posibil să se lucreze“, a subliniat directorul organizației.

Reamintim că în Bucea, un oraș aflat la periferia Kievului, oficialii nu pot ridica trupurile celor uciși din cauza atacurilor neîntrerupte (mai multe detalii AICI).

Citește și: LIVE Război în Ucraina. Ziua a 13-a. Zelenski renunță la aderarea la NATO: „Alianței îi e frică de o confruntare cu Rusia“

Spitalele rămân fără medicamente

Organizaţia Medici fără Frontiere nu și-a stabilit un obiectiv în ceea ce privește strângerea de fonduri pentru criza din Ucraina, nevoile de pe teren evoluând rapid. Prin urmare, organizația se află în imposibilitatea de a determina aploarea nevoii în acest moment. Totuși, situația este gravă.

Echipele de urgență răspund pe baza capacității lor de a ajunge la persoanele care au nevoie și de a oferi provizii și sprijin sistemelor locale de asistență medicală, notează charitywatch.org.

Mâncarea din supermarketuri începe să dispară

Pe fondul riscului de a rămâne fără alimente, Ucraina a decis să suspende exporturile unor produse, a anunțat duminică guvernul său, relatează CNN.

Prin urmare, exporturile de „carne, secară, ovăz, hrișcă, zahăr, mei și sare“ vor fi oprite, potrivit unui comunicat al guvernului ucrainean.

Totodată, exporturile de grâu, porumb, carne de pasăre, ouă și ulei vor fi realizate numai cu permisiunea Ministerului Economiei, potrivit sursei.

Pe măsură ce rutele de aprovizionare devin tot mai dificile din cauza conflictului inițiat de conducătorul rus, Vladimir Putin, supermarketurile din toată țara rămân fără produse.

Citește și: