Bilanț tragic din Mariupol. Mii de oameni au murit: „În 24 de ore am avut 22 de bombardamente“

Bilanț tragic din Mariupol. Mii de oameni au murit: „În 24 de ore am avut 22 de bombardamente“

Bilanț tragic în Mariupol, oraș-port la Marea Azov. Peste 2.100 de locuitori au fost uciși de la începutul ofensivei ruse în Uraina, la 24 februarie. „În 24 de ore, am avut 22 de bombardamente într-un oraş paşnic. Aproximativ 100 de bombe au fost deja aruncate asupra Mariupol“, a transmis primăria orașului. Mai multe detalii, în continuare.

Bilanț tragic din Mariupol. Mii de oameni au murit

Peste 2.100 de locuitori din Mariupol au fost uciși de la începutul invaziei ruse, a anunţat duminică primăria, relatează AFP.

„Ocupanţii lovesc cinic şi deliberat clădiri rezidenţiale, zone dens populate, distrug spitale de copii şi infrastructurile urbane (…). Până în prezent, 2.187 de locuitori din Mariupol au murit în atacurile ruse“, a transmis Primăria Mariupol pe Telegram.

Totodată, portivit anunțului primăriei, 22 de bombardamente au avut loc în ultimele 24 de ore în pașnicul oraș-port din sud-estul Ucrainei, asediat de forţele ruse.

„În 24 de ore am avut 22 de bombardamente într-un oraş paşnic. Aproximativ 100 de bombe au fost deja aruncate asupra Mariupol“, a adăugat primăria.

În prezent, orașul se află într-o situație „aproape fără speranță“, fiind lipsit de apă, hrană, gaz, electricitate și comunicații, a anunţat vineri organizația umanitară Medici fără Frontiere (mai multe detalii AICI).

Citește și: Ce pierderi are Rusia după mai bine de două săptămâni de război. Armata ucraineană a publicat bilanțul

„În 24 de ore am avut 22 de bombardamente“

Un bilanț difuzat vineri de autoritățile locale estima că numărul de locuitori uciși a ajuns la 1.582. Totodată, mai multe încercări de a transporta ajutor umanitar spre Mariupol, un oraş-port strategic situat între Crimeea şi Donbass, au eșuat în ultimele zile.

Duminică, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a informat că un nou convoi însoţit de preoţi ortodocşi cu 100 de tone de apă, alimente şi medicamente se îndreptau către Mariupol.

„Problema cheie astăzi este Mariupol, convoiul nostru se află la două ore de Mariupol, la 80 km distanţă“, a declarat acesta într-un clip video.

Crucea Roșie avertizează asupra „celui mai rău scenariu“ în Mariupol

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR) a solicitat o soluție urgentă pentru a preveni „cel mai rău scenariu“ pentru civilii care au rămas în orașul-port Mariupol, transmite CNN.

„Cel mai rău scenariu îi așteaptă pe sutele de mii de civili prinși în lupte grele în Mariupol, dacă părțile nu ajung la un acord umanitar concret de urgență“, se arată într-un comunicat al Crucii Roșii.

CICR a cerut, de asemenea, tuturor părților care luptă la Mariupol să ajungă la un acord de încetare a focului, pentru a permite evacuarea în siguranță a civililor.

„Toți cei implicați în război trebuie să fie de acord cu modalitățile și momentul încetării focului, locațiile precise ale rutei de trecere în siguranță și apoi să se asigure că acordul este respectat“, a adăugat ICRC.

Sute de mii de rezidenți din oraș se confruntă cu „lipsuri extreme sau totale de produse de bază, cum ar fi alimente, apă și medicamente“, în vreme ce mulți se adăpostesc în „subsoluri neîncălzite“, a spus ICRC.

Te-ar putea interesa și: Femeia însărcinată, cărată pe targă după bombardamentul de la maternitatea din Mariupol, a murit

Citește și: