Vladimir Putin va fi acuzat de crime de război. Cine face anunțul

Vladimir Putin va fi acuzat de crime de război. Cine face anunțul

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, va fi tras la răspundere pentru crime de război în Ucraina, a anunțat un important oficial britanic. Mai mult, acesta a precizat că țara sa va ajuta la strângerea dovezilor necesare. „Mă umple de furie să văd așa ceva. Acestea sunt atrocități îngrozitoare comise asupra unor civili nevinovați“. Mai multe detalii, în continuare.

Vladimir Putin va fi acuzat de crime de război

Sajid Javid, secretar de stat pentru sănătate în Regatul Unit, a promis că Vladimir Putin „va fi tras la răspundere“ pentru crime de război în Ucraina, țara în care liderul rus a organizat o „operațiune militară specială“, precizând totodată că Marea Britanie sa va ajuta la strângerea dovezilor necesare.

Luni, secretarul pentru justiție, Dominic Raab, a călătorit la Haga pentru a se asigura că „în momentul începerii urmăririi penale, instanța va avea ceea ce îi trebuie“, a specificat Javid pentru programul BBC One Breakfast, scrie The Guardian.

Rugat să comenteze știrea potrivit căreia o femeie însărcinată, care apare într-o fotografie pe când care era scoasă pe targă dintr-o maternitate bombardată din orașul ucrainean Mariupol, a murit, asemenea pruncului ei, Javid a declarat următoarele:

„Mă umple de furie să văd așa ceva. Acestea sunt atrocități îngrozitoare comise de ruși asupra unor civili nevinovați în Ucraina“.

Citește și: Ar putea fi Putin judecat pentru crime de război în Ucraina?

„El va fi considerat responsabil de către instanță“

Secretarul de stat pentru sănătate a mai spus că Organizația Mondială a Sănătății a documentat până acum 31 de atacuri asupra unităților de sănătate.

„Acestea sunt crime de război și Putin va fi tras la răspundere“, a completat el.

Întrebat cum va fi posibil acest lucru, Javid a declarat: „El va fi considerat responsabil în cele din urmă de către instanța internațională. Astăzi, secretarul de justiție, colegul meu, merge la Haga și se va întâlni acolo cu procurorul șef și cu alții, oferind sprijin Regatului Unit pentru a strânge dovezi“. 

Chestionat de asemenea cu privire la potențialul sprijin al NATO pentru Ucraina, Sajid Javid a subliniat, la rândul său, că alianța este o „organizație defensivă“, dar a avertizat cu privire la consecințele cu care s-ar putea confrunta Rusia dacă națiunile NATO sunt vizate, după atacurile care au avut loc în apropierea graniței poloneze: „dacă un singur deget al Rusiei pășește pe teritoriul NATO, va fi considerat un act de război“, a spus oficialul britanic.

 

Citește și: