Leul intră în picaj. Cursul valutar explodează, economiile în lei se devalorizează
Analiștii economici anticipează că vin vremuri grele pentru moneda noastră națională. În următoarele 12 luni, leul se va devaloriza semnificativ în fața euro.
Conform celei mai recente prognoze a specialiștilor CFA România, un euro va ajunge să valoreze 5,1121 peste un an de zile. Peste șase luni, vom plăti 5,0216 lei pentru un euro.
Raportul CFA România arată că peste 77% dintre participanţii la sondajul lunar anticipează o depreciere a monedei naţionale în următoarele 12 luni, față de perioada actuală.
Economiile își pierd valoarea
Astfel, economiile noastre în lei se vor devaloriza, din moment ce moneda națională își pierde din putere, în fața euro.
Analiștii mai anticipează și un ROBOR destul de mare pentru 2022, de 7,57%, semn că povara economică va continua să apese pentru românii care au de rambursat credite cu dobândă variabilă.
De asemenea, scumpirile se mențin la nivel ridicat, la o inflație de 11% în 2022, conform experților.
Contextul economic și geopolitic internațional îi determină pe analiști să privească, în continuare, cu pesimism către viitor.
Situația dificilă generată de invazia și războiul din Ucraina generează probleme economice, pe măsură ce inflația face și ea ravagii, aducând provocări financiare mari, atât pentru oamenii de rând, cât și pentru companii, care suportă scumpiri semnificative în această perioadă, atât la bunuri, cât și la servicii de larg consum.
„Pe fondul aversiunii la risc declanşată de invazia Rusiei în Ucraina, precum şi al inflaţiei ridicate, indicatorul de încredere macroeconomică al Asociaţiei CFA România şi-a continuat scăderea pentru a şasea lună consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipaţiile inflaţioniste au continuat să crească, participanţii estimând că inflaţia va rămâne exprimată în două cifre cel puţin următoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre în următoarele 12 luni”, a explicat Adrian Codirlaşu, CFA, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.