Începe coșmarul pentru investitorii în Bitcoin: ca o consolare pentru ei, nici acțiunile nu o duc prea bine
Cea mai populară criptomonedă a lumii, Bitcoin, a început săptămâna în scădere, dând fiori reci investitorilor piețelor digitale. Dacă poate reprezenta o consolare pentru aceștia, e bine de știut că nici bursele europene nu traversează o perioadă propice.
La începutul acestei săptămâni, popularul Bitcoin a înregistrat o depreciere destul de semnificativă, cu 7% în doar 24 de ore, atingând prețuri în jur de 33.680 dolari.
La rândul său, Ethereum s-a depreciat la finele săptămânii cu nu mai puțin de 22%, consemnându-se o prăbușire mai puternică decât în cazul Bitcoin. Astfel, luni, 24 ianuarie 2022, ETH a coborât la un nivel de 2186 de dolari, la un moment dat.
Nici bursele nu se situează prea bine
Am putea afirma, fără teama că suntem în eroare, faptul că piețele financiare traversează un moment destul de critic, fiindcă evoluția acțiunilor este și ea în scădere.
Indicele Stoxx 600 paneuropean a scăzut cu 1,7%, companiile de călătorii și de agrement scăzând cu 3,2%, conform unei analize a CNBC. Totuși, indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se corecta cu 2,41% în jurul orei 15:15 (ora României), cu scăderi pe toate bursele majore:-1,37% pentru indicele FTSE 100 la Londra, -2,21% pentru DAX la Frankfurt, -2,18% pentru CAC 40 la Paris și -2,66% pentru FTSE MIB la Milano.
De asemenea, DAX-ul Germaniei era la -1,5%, iar CAC-ul Franței a scăzut cu 1,6%. FTSE 100 din Marea Britanie a avut o tendință de aproximativ -0,9%.
Analiștii economici au o explicație foarte plauzibilă pentru aceste deprecieri consemnate atât în acțiuni, cât și pe piețele digitale. Se pare că investitorii sunt în așteptarea reuniunii Rezervei Federale a Statelor Unite ale Americii (SUA), așteptând decizii importante în acest sens, care ar putea schimba ecuațiile momentului de pe piață.
De asemenea, nu ne ajută foarte mult nici situația creată între Rusia și Ucraina. Tensiunile acumulate cresc de la o zi la alta, iar acestea se resimt, desigur, asupra piețelor financiare, foarte sensibile la astfel de evenimente ce pot escalada într-o manieră cât se poate de periculoasă.