20 ian. 2022 | 18:44

Criptomonedele nu mai sunt ce au fost: ne luăm adio de la Bitcoin în 2022?

ACTUALITATE
Criptomonedele nu mai sunt ce au fost: ne luăm adio de la Bitcoin în 2022?

Piața monedelor digitale, așa-zisele criptomonede, pare să fie marcată de un moment profund de incertitudine și volatilitate. Deprecierile pe care le putem observa cu ochiul liber stârnesc mari îngrijorări în rândul analiștilor economici, motiv pentru care oamenii sunt îndemnați să fie responsabili și să nu-și riște banii în aceste active speculative.

Săptămâna aceasta a fost una deosebit de dificilă pentru monedele digitale. Capitalizarea globală a criptomonedelor s-a depreciat cu 2% în ultima zi, iar marile monede digitale au scăzut și ele, nominal, miercuri. Ether, de exemplu, a scăzut cu peste 3%, prețul său ajungând la 3.070 de dolari. Prețul bitcoin a scăzut cu mai mult de 1%. Ultima dată când prețul ethereum scăzuse sub pragul de 3.000 de dolari era în septembrie 2021. În aceeași ordine de idei, popularele „altcoins” au fost și ele afectate de depreciere, prețul cardano scăzând cu 8% și cel al avalanche cu 5%.

Acum, capitalizarea totală a pieței cripto se situează sub pragul de două trilioane de dolari.

Practic, piața cripto globală valorează acum aproximativ 1,95 trilioane de dolari, după ce a atins un vârf de aproape 3 trilioane de dolari la jumătatea lunii noiembrie, potrivit CoinMarketCap.

Ce se întâmplă pe piața cripto

Valul de depreciere are câteva explicații, conform analiștilor economici. Se pare că de vină pentru această situație sunt temerile privind inflația fulgerătoare care este iminentă, dar și valul de aversiune la risc a cuprins peisajul investițional, în lumina randamentelor în creștere a obligațiunilor.

Această scădere vine după ce randamentele trezoreriei americane au atins maximele ultimilor doi ani, mai relatează specialiștii, care punctează și faptul că acest lucru a dus la scăderea acțiunilor.

Astfel stând lucrurile, experții avertizează oamenii să nu se aventureze în investiții nechibzuite și să fie întotdeauna dispuși să piardă banii pe care îi riscă pe piața activelor digitale, pentru că acest lucru se poate întâmpla oricând, din cauza volatilității crescute.