În plin val de controale, ANAF mai dă o lovitură unor contribuabili: și ei vor fi luați la bani mărunți

de: Mădălina Bahrim
24 05. 2022

Antifrauda din cadrul ANAF tocmai a anunțat că ultimele zile au fost de foc pentru inspectori, aplicându-se sute de amenzi și confiscându-se sume importante de bani din zona comercianților care importă, achiziționează intracomunitar și desfășoară comerț cu legume-fructe în principalele centre angro din țară. Controale au fost desfășurate și la societățile care extrag nisip și pietriș (balastiere).

Ei bine, în tot acest val de controale, Fiscul ia în vizor și companiile care nu au plătit către stat sumele pe care le-au declarat.

Anunțul momentului vine chiar de la noul șef al Fiscului

Lucian Heiuș, proaspătul șef al ANAF, susține că a observat un nou fenomen în rândul contribuabililor persoane juridice din România. Este o diferență între sumele declarate la stat și cele plătite.

„Am observat un fenomen – în primele patru luni [din 2022], arieratele curente, deci diferența dintre ce s-a declarat și ce s-a achitat, este undeva la 12 miliarde de lei.

Este o creștere a stocului de arierate curente, unde se poate acționa foarte rapid să recuperăm și, în același timp, să vedem ce s-a întâmplat? Este un fenomen care se întâmplă în economia românească, din moment ce o firmă declară o sumă, dar nu poate să o achite integral. 12 miliarde de lei în patru luni este o sumă care mie îmi ridică niște semne de întrebare și acolo trebuie să facem niște verificări atente, ca să vedem ce se întâmplă.

Cum putem vedea asta? Efectiv, discutând cu agentul economic. O să trimit inspectorii – de la colectare, nu de la inspecția fiscală – să discute cu firmele. Oamenii din Fisc cunosc agenții economici și atunci e ușor să te duci să spui «Măi, Ioane, ce s-a întâmplat la tine în firmă? De ce n-ai achitat?

Tu până acum achitai, erai un contribuabil corect. Ce problemă ai? Hai să te învăț – poți să faci o eșalonare simplificată…» Să-i dăm și soluții ca să rezolve problema, pentru că scopul nostru este ca agenții economici să-și desfășoare activitatea în continuare, să-și plătească angajații și să plătească impozite în același timp”, a precizat, zilele acestea, Lucian Heiuș.