Declarația Unică 2022, mâine este ultima zi: cum știi dacă trebuie să o completezi, care sunt amenzile de la ANAF

Declarația Unică 2022, mâine este ultima zi: cum știi dacă trebuie să o completezi, care sunt amenzile de la ANAF

Data de 25 mai, mâine, este ultima în care declarația unică 2022 poate fi depusă online la ANAF. Documentul cu pricina facilitează calcularea dărilor la stat din venituri extrasalariale, în câteva cazuri foarte particulare.

Declarația unică reprezintă o sursă semnificativă de stres pentru un număr foarte mare de români. Din fericire, nu toată lumea trebuie să o completeze, dar numărul celor afectați de această măsură este surprinzător de mare, de la oameni care dau locuințe în chirie, până la persoane care sunt plătite prin drepturi de autor.

Declarația Unică 2022 – cine o depune

Până pe 25 mai, românii trebuie să completeze și să depună la ANAF declarația unică. Aceasta este menită să ducă la calcularea dărilor aferente veniturilor extrasalariale mai mari sau egale cu plafonul de 27.600 de lei care au fost obținute de persoanele fizice în 2021.

Mai mult decât atât, facilitează declararea veniturilor extrasalariale estimate pe 2022, cel puțin egale cu 30.600 de lei. Ca referință, discrepanța dintre cele două valori menționate mai sus vine de la faptul că acel indice depinde de salariul brut în România, e un multiplu de 12 salarii minime brute, iar acesta s-a schimbat.

Declarația unică pe 2022 are un nou formular reglementat prin Ordinul președintelui ANAF nr. 2.127/2021, în vigoare de la 5 ianuarie 2022. Este important de reținut că, în cazul în vrei să declarați sau să plătești dările aferente veniturilor extrasalariale obținute în anii anteriori, înainte de 2021, trebuie să completezi formularul aferent anului respectiv, disponibil în continuare pe Spațiul Privat Virtual al ANAF.

În pofida efortului de digitalizare al autorităților române, Declarația Unică, chiar și în 2022, se poate completa atât digital, folosind acest PDF editabil, cât și pe hârtie. O descarci de la această adresă, o scoți la imprimantă și o poți depune la ANAF. Ca referință, dacă nu ți se deschide declarația unică, ar fi bine să ai instalată cea mai recentă versiune de Adobe Acrobat Reader de pe site-ul adobe.com.

Citește și: