Vestea zilei de la ANAF pentru toți românii: încep să se vadă rezultatele digitalizării și avem cu toții de câștigat

Vestea zilei de la ANAF pentru toți românii: încep să se vadă rezultatele digitalizării și avem cu toții de câștigat

ANAF face eforturi semnificative pentru a intra în secolul 21, când vine vorba de interacțiunea cu contribuabilii, iar acest efort se traduce și prin transpunerea în format digital a unei serii stufoase de servicii, declarații și nu numai.

Majoritatea românilor interacționează cu Agenția Națională de Administrare Fiscală, iar motivele variază enorm de la o persoană la alta. Important este însă că, în perioada pandemiei, o parte dintre acele interacțiuni s-au digitalizat, au trecut online. Îți poți crea un cont în Spațiul Privat Virtual sau SPV fără să mai fie nevoie să te deplasezi la ghișeu, iar majoritatea depunerilor de declarații, de asemenea, poate fi efectuată prin internet. Cu un pic de noroc, înainte de finele acestui an, digitalizarea ANAF va continua cu un pas foarte important.

ANAF Mobil, următorul pas în digitalizarea Fiscului

Într-un interviu acordat celor de la Antena 3, președintele ANAF a oferit mai multe detalii despre următorul proiect major al instituției pe care o controlează. Este vorba de o aplicație de smartphone intitulată cât se poate de sugestiv, ANAF Mobil. Aceasta ar putea fi disponibilă înainte de 2023, dar momentan se află în stadiu de licitație.

„Este acel ANAF Mobil, este în licitaţie, este în curs de finalizare, iar ca termen de implementare a acestei aplicaţii, atât pentru Android, cât şi pentru iOS, este sfârşitul anului”, a declarat șeful Fiscului.

Printre beneficiile confirmate de Lucian Heiuș pentru noua aplicație se numără posibilitatea vizualizării fișei fiscale. „Ne dorim ca de pe telefonul mobil să poţi să poţi să vizualizezi fişa fiscală”, a atras atenția oficialul instituției fiscale.

Cel mai probabil, dacă se va materializa, noua aplicație va ajunge să integreze o sumedenie de funcții noi în lunile și anii ulteriori lansării. Singura condiție este să ajungă să fie utilizată de români. Din pâcate, deși un procent semnificativ dintre conaționalii noștri visează la digitalizare, prea puțini au cunoștințele tehnice necesare pentru a îmbrățișa schimbările introduse de autorități.

Citește și: