Iarnă grea bate la ușa Europei: țările bogate se tem că le vor îngheța cetățenii în două-trei luni

de: Mădălina Bahrim
22 09. 2022

Perspectivele iernii în Europa sunt din ce în ce mai sumbre și ridică o îngrijorare tot mai mare în rândul statelor Uniunii Europene. Chiar și națiunile bogate, precum Germania și Franța, fac eforturi disperate pentru a se asigura, pe cât posibil, că pot traversa iarna în condiții decente.

Nemții, de exemplu, caută soluții pentru a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie, în condițiile-n care rușii au închis robinetul de gaz, iar perspectiva sezonului rece ne poate aduce deficit de energie, mai ales dacă vom avea parte de temperaturi nu prea prietenoase.

Astfel, Germania a început să facă eforturi să obţină contracte pentru gaze naturale lichefiate (GNL) cu producătorii din Golf. Se pun mari presiuni la nivel înalt pe această temă, care ar putea să mai acopere o parte din aprovizionarea cu gaz a celei mai puternice economii europene.

”Dacă totul merge bine, economiile în Germania sunt mari şi avem puţin noroc cu vremea, avem… şansa de a trece confortabil iarna”, a spus ministrul Economiei, Robert Habeck.

De altfel, în Germania se lucrează la un viitor terminal GNL, amplasat în nordul țării. Francezii, în altă ordine de idei, vor să se pună la adăpost de posibilitatea întreruperii curentului și elaborează strategii de urgență în această privință.

Cu toate acestea, cel mai mare pericol este reprezentat de temperaturi. Europa, care plănuiește să intre-n iarnă cu depozitele pline până la 80% cu gaz, ar putea să se confrunte cu probleme dacă vom avea parte de o iarnă geroasă, ce va necesita un consum crescut de gaz!

„Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mult amenință Europa și lumea. Ar putea duce la un conflict mai mare în care securitatea și suveranitatea nu mai depind de puterea alianțelor, ci de puterea grupurilor armate… și de subjugarea altora”, a spus președintele Franței, Emmanuel Macron, în fața Adunării Generale ONU.

Europa, la mâna naturii iarna aceasta

Chiar și directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva recunoaște că depindem foarte mult de capriciile naturii.

Dacă iarna va fi geroasă, iar criza energetică va lua proporții și mai îngrijorătoare, riscul de recesiune în Europa crește, a mai avertizat specialista, care e convinsă că oricum în plan economic în Europa se vor simți semnale de recesiune, chiar dacă oficial nu vom ajunge în acel stadiu.

„Există cu siguranţă teama unei recesiuni în unele ţări, sau chiar dacă nu va fi o recesiune, se va resimţi ca o recesiune la iarnă. Şi dacă Mama Natură nu va coopera, şi iarna va fi una dură, asta ar putea duce la tensiuni sociale”, a spus Kristalina Georgieva, miercurea trecută.