Cum încearcă rușii să scape de armată. Căutările pe Google pentru „cum să îți rupi mâna” au explodat

Cum încearcă rușii să scape de armată. Căutările pe Google pentru „cum să îți rupi mâna” au explodat

Căutările pe Google pentru „cum să-ți rupi un braț acasă” au crescut în Rusia după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială pentru a susține lupta țării în Ucraina, potrivit unui raport publicat în Newsweek. Rușii vor să scape de armată cu orice preț, iar pentru asta, mulți au decis să plece din Rusia.

Rușii nu vor să ia parte la războiul lui Putin din Ucraina

În pofida precizărilor ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, potrivit cărora recrutarea se va aplica doar rezerviștilor, căutările pe Google pentru „как сломать руку в домашних условиях”- „cum să rupi un braț acasă”, au crescut vertiginos în Rusia.

Așa cum Google Trends clasifică elementele de căutare de la zero la 100, zero reprezentând punctul de cel mai puțin interes și 100 cel mai mult, după discursul lui Vladimir Putin, căutările pentru „cum să rupi un braț acasă” au crescut la 38 din 100.

De altfel, biletele de avion dus din Rusia s-au vândut rapid joi, la o zi după anunțul lui Putin, potrivit Reuters.

Traficul la granița estică a Finlandei cu Rusia a crescut și în cursul nopții de miercuri spre joi, iar intensificarea activității a continuat și joi dimineață, a declarat poliția de frontieră finlandeză.

Miercuri, Vladimir Putin a anunțat că decretul privind mobilizarea parțială a rezervelor sale militare de 2 milioane de oameni a fost semnat. Decizia, despre care Putin a spus că a fost luată „pentru a apăra patria, suveranitatea și integritatea sa teritorială”, vine în contextul în care războiul din Ucraina a ajuns la aproape șapte luni și este văzut ca o escaladare de către Occident.

Rușii fug din țară

Mii de bărbați ruși cu vârsta potrivită pentru recrutare păreau să încerce să fugă din țară miercuri, în timp ce alții plănuiau cum să evite să fie trimiși pe front după ce președintele Vladimir Putin a declarat o mobilizare militară parțială pentru războiul din Ucraina.

„Nu vreau să fiu carne de tun”, a declarat pentru The Moscow Times un moscovit în vârstă de 30 de ani care a cerut anonimatul pentru a vorbi liber.

Cea mai evidentă modalitate pentru bărbați de a evita recrutarea este să părăsească țara, iar zborurile directe de miercuri din Rusia către Armenia, Turcia și Azerbaidjan – țări vecine care le permit rușilor să intre fără viză – s-au epuizat rapid.

Prețurile pentru zborurile dus către destinații populare au crescut ulterior de cel puțin opt ori, biletele din capitala rusă către Erevan fiind vândute joi cu aproximativ 160.000 de ruble (2.621 de dolari), iar cele de la Moscova către Dubai la 170.000 de ruble (2.784 de dolari).

Deși legislația rusă prevede restricții de circulație în cazul unei mobilizări generale, Kremlinul nu a luat încă nicio măsură pentru a închide granițele Rusiei.

Șeful Comisiei pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, Andrei Kartapolov, a declarat miercuri că este probabil ca frontierele să rămână deschise, în timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze pe această temă.