Marți, 20 septembrie, a fost prima zi a dezbaterii generale la nivel înalt de către reprezentanții ONU, acolo unde președintele Consiliului European, Charles Michel, s-a adresat Adunării Generale în numele UE. Printre subiectele prioritare ale întâlnirii l-a constituit și abordarea consecințelor existente la nivel mondial în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei. Rând pe rând, mai mulți lideri internaționali au judecat aspru acțiunile de neacceptat ale lui Vladimir Putin. Printre aceștia, s-a regăsit și Emmanuel Macron, președintele Franței, care a încercat în mai multe rânduri să discute cu liderul rus pentru a ajunge la o înțelegere privind încetarea războiului, însă fără niciun rezultat.
Președintele Franței Emmanuel Macron a numit, marț,i invazia Ucrainei de către Rusia o întoarcere la „imperialism” și a spus că cei care au rămas tăcuți sau au fost „complici în secret” se angajează într-un „nou cinism” care distrug ordinea globală.
Adresându-se liderilor mondiali în ziua de deschidere a dezbaterii anuale la nivel înalt a Adunării Generale, liderul Franței a afirmat clar și răspicat: „Astăzi trebuie să facem o alegere simplă – război sau pace”.
El a făcut referire la începutul războiului, reamintind că, la sfârșitul lunii februarie, Rusia a încălcat principiile Cartei ONU.
„Rusia, membru permanent al Consiliului de Securitate, printr-un act de agresiune, invazie și anexare, a rupt securitatea noastră colectivă… când a încălcat în mod deliberat Carta ONU și principiul egalității suverane a statelor”, a declarat acesta.
Președintele Franței a declarat faptul că, în ciuda deciziei Curții Internaționale de Justiție (CIJ) prin care a stabilit agresiunea Rusiei ilegală și a cerut retragerea trupelor sale, Vladimir Putin și-a continuat acțiunile de teroare, deschizând calea pentru „alte războaie de anexare în Europa, astăzi și poate. mâine în Asia, sau Africa sau America Latină.”, a adăugat acesta.
Emmanuel Macron a susținut în fața Adunării Generale ONU că acest război are scopul de a distruge puterea alianțelor, de a subestima forța altor grupuri și de a încuraja victoria grupurilor armate.
„Cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai mult amenință Europa și lumea. Ar putea duce la un conflict mai mare în care securitatea și suveranitatea nu mai depind de puterea alianțelor, ci de puterea grupurilor armate… și de subjugarea altora”, a spus el.
Liderul francez a comparat agresiunea Rusiei în Ucraina ca o formă de revenire la epoca imperialismului, un lucru total neacceptat de Franța.
„Ceea ce am văzut este o întoarcere la epoca imperialismului. Franța respinge acest lucru și va căuta cu fermitate pacea.”, a completat Macron.