Germania trece sub controlul statului trei rafinării rusești deținute de Rosneft

Germania trece sub controlul statului trei rafinării rusești deținute de Rosneft

Germania a plasat sub control de stat filiala germană a gigantului petrolier rus Rosneft, punând trei rafinării sub tutelă înainte de un embargo european parțial asupra petrolului rusesc la sfârșitul anului.

Germania preia trei rafinării rusești

Autoritatea federală de reglementare a rețelelor va deveni administratorul fiduciar temporar al Rosneft Germania și al cotei sale din rafinăriile din Schwedt, lângă Berlin, din Karlsruhe și din Vohburg, Bavaria, a anunțat vineri Ministerul german pentru Afaceri Economice.

Rosneft Germania este cea mai mare companie unică de prelucrare a petrolului din țară, reprezentând aproximativ 12% din capacitatea de prelucrare a țițeiului.

Cancelarul german, Olaf Scholz, ar urma să anunțe vineri detalii suplimentare ale unui pachet de măsuri pentru a sprijini rafinăria Schwedt și „a se asigura că aprovizionarea cu petrol pe căi alternative poate fi asigurată”, se arată în comunicat.

Rafinăria de la granița cu Polonia, crucială pentru aprovizionarea cu benzină a regiunii Berlin-Brandenburg, a depins până acum de aprovizionarea prin intermediul conductei Druzhba („prietenie”), din epoca sovietică, care transportă petrol rusesc prin Ucraina către Europa.

După luni de dispute, în luna mai, UE a acceptat o interdicție parțială a petrolului rusesc, cu scopul de a întrerupe finanțarea mașinăriei de război a Kremlinului. Potrivit președintelui Consiliului European, Charles Michel, trei sferturi din importurile de petrol rusesc vor fi afectate imediat, urmând să ajungă la 90% până la sfârșitul anului.