Facebook și Instagram – inchise în Europa? Zuckerberg pare mai supărat ca niciodată
Cum ar arăta, brusc, viața ta fără contul de Facebook sau de Instagram? Ei bine, majoritatea oamenilor care navighează pe rețelele sociale nici nu vor să se gândească la un astfel de scenariu. Mai mult, numeroase companii sunt dependente, pe linia de marketing, de cele două mari platforme, iar dispariția lor ar putea fi sinonimă cu falimentul. Din nefericire, Zuckerberg tocmai a vorbit despre posibilitatea închiderii Facebook și Instagram în Europa.
Mai exact, susține Mark Zuckerbeg, în cazul în care Meta nu are opțiunea de a transfera, stoca și procesa date de la utilizatorii săi europeni pe servere din SUA, iar Facebook și Instagram ar putea fi închise în toată Europa.
Meta are o mare problemă
Conform experților în securitate cibernetică, Meta are o mare problemă. Este vorba, mai exact, despre transferurile transatlantice de date, reglementate prin așa-numitul Privacy Shield și alte modele de acorduri pe care Meta le folosește pentru a stoca datele de la utilizatorii europeni pe serverele americane. Se pare că acordurile actuale pentru a permite transferurile de date sunt în prezent supuse unui control intens în cadrul Uniunii Europene.
Reprezentanții Meta au precizat cât se poate de clar, în cadrul Raportului pentru Valori Mobiliare și Burse din SUA, că dacă nu se adoptă un nou cadru și companiei nu i se mai permite să utilizeze actualele acorduri sau alternative la acestea, „probabil” nu va mai putea să ofere multe dintre „produsele și serviciile cele mai semnificative” ale sale, inclusiv Facebook și Instagram, în statele blocului comunitar.
Împărtășirea datelor între țări și regiuni este crucială pentru furnizarea de servicii și publicitate direcționată, a subliniat Meta.
Cu toate acestea, acest tratat a fost anulat de Curtea Europeană de Justiție în iulie 2020, din cauza încălcărilor privind protecția datelor. De atunci, UE și SUA au subliniat că lucrează la o versiune nouă sau actualizată a tratatului în cauză.
Informațiile acestea sunt confirmate și de către Nick Clegg, vicepreședintele pentru afaceri globale și comunicații al Meta.
„Impactul ar fi resimțit de întreprinderile mari și mici, din mai multe sectoare”, a punctat oficialul Meta, care atrage atenția asupra efectelor economice în lanț care ar deriva în urma unei astfel de decizii radicale.
„În cel mai rău scenariu, acest lucru ar putea însemna că o mică întreprindere tehnologică din Germania nu ar mai putea folosi un furnizor de cloud din SUA. O companie spaniolă de dezvoltare de produse nu ar mai putea desfășura o operațiune în mai multe fusuri orare”, mai precizează acesta.