25 ian. 2022 | 14:35

Supercomputerul de ultimă oră de la Meta pentru cercetarea inteligenței artificiale: ce vrea să facă Facebook cu el

ACTUALITATE
Supercomputerul de ultimă oră de la Meta pentru cercetarea inteligenței artificiale: ce vrea să facă Facebook cu el

Meta anunță că a proiectat și construit SuperCluster AI Research (RSC) – despre care credem că se numără printre cele mai rapide supercomputere AI care rulează astăzi. Supercomputerul va fi cel mai rapid computer AI din lume când va fi complet construit, la jumătatea anului 2022.

Conform Meta, cercetătorii au început deja să folosească RSC pentru a antrena modele mari în procesarea limbajului natural (NLP) și viziunea computerizată pentru cercetare, cu scopul de a antrena într-o zi modele cu trilioane de parametri.

RSC îi va ajuta pe cercetătorii AI de la Meta să construiască modele de inteligență artificială noi și mai bune, care pot învăța din trilioane de exemple, pot lucra în sute de limbi diferite, analiza fără probleme text, imagini și videoclipuri împreună. De asemenea, vor putea dezvolta noi instrumente de realitate augmentată. Cercetătorii de la Meta vor putea antrena cele mai mari modele necesare dezvoltării AI avansate pentru o viziune computerizată, pentru recunoașterea vorbirii etc.

Supercomputerul va fi folosit în mai multe direcții

Astfel, printre altele, compania-mamă a Facebook, Meta, și-a făcut acest super-computer pentru dezvoltarea de tehnologii de inteligență artificială, care să ajute în viitor firma să vâneze și să elimine automat conținutul dăunător de pe rețelele sale sociale.

Compania care reunește Facebook, Instagram, WhatsApp și toate celelalte afaceri din jurul lor spune că deja cercetătorii săi au început să folosească supercomputerul pentru a antrena modele mari în natural language processing (NLP) și computer vision, cu scopul ca, în viitor să antreneze modele cu mii de miliarde de parametri.

În viitor, Meta își propune, printre altele, să dezvolte astfel sisteme de inteligență artificială capabile să identifice conținutul dăunător de pe rețelele sociale.

„Meta s-a angajat să investească pe termen lung în AI, încă din 2013, când am creat laboratorul Facebook AI Research. În ultimii ani, am făcut progrese semnificative în domeniul inteligenței artificiale, datorită conducerii noastre într-o serie de domenii, inclusiv învățarea auto-supravegheată, unde algoritmii pot învăța dintr-un număr mare de exemple neetichetate, care permit modelelor AI să raționeze mai eficient, concentrându-se pe anumite zone ale intrării lor”, spune compania.