03 feb. 2022 | 14:05

Țările din Europa care renunță la restricții. Lista completă: ce se întâmplă în România

News
Țările din Europa care renunță la restricții. Lista completă: ce se întâmplă în România
Europa renunță la restricții, în ciuda răspândirii variantei Omicron

Luna februarie este plină de surprize, având în vedere că Europa ridică restricțiile COVID. Danemarca este primul stat care a eliminat complet toate restricțiile. S-a renunțat la restricții, de la redeschiderea barurilor și restaurantelor până la renunțarea la cerințele legale pentru măști. Multe dintre cele mai mari economii europene relaxează acum regulile și restricțiile Covid-19 în încercarea de a-și salva economiile. România va urma exemplul statelor europene, dar nu pentru moment.

Europa renunță la restricții, în ciuda răspândirii variantei Omicron

Guvernele europene încearcă cu disperare să își salveze economiile, care au fost puternic afectate de restricții. Relaxarea acestora are loc în ciuda nivelurilor ridicate de infecții cu varianta Omicron în întreaga Europă.

Multe guverne sunt acum nerăbdătoare să-și redeschidă societățile. Mai ales că a devenit mai clar că noua variantă provoacă mai puține spitalizări decât tulpinile anterioare. O altă concluzie a ridicării restricțiilor, este că vaccinurile booster continuă să fie distribuite.

Mulți cetățeni din Europa continentală au devenit din ce în ce mai frustrați și mai furioși din cauza acestor restricții, mai ales când au văzut că alte țări, precum Marea Britanie, se descurcă relativ bine după ce a optat împotriva unor restricții mai stricte pe fondul valului omicron.

Anglia a pus capăt obligativității legale a măștii de protecție

Joi, Anglia a pus capăt obligativității legale a măștii de protecție și a permiselor Covid pentru a avea acces în anumite locuri. În același timp, guvernul a relaxat așa-numitele măsuri din „Planul B”, care au fost adoptate înainte de Crăciun.

Olanda spune „gata cu restricțiile!”

În Olanda, care a avut unele dintre cele mai dure restricții din Europa, țara fiind parțial închisă înainte de sărbători, barurilor, restaurantelor și muzeelor li s-a permis să se redeschidă miercuri, deși trebuie să se închidă până la ora 22.00.

Regulile de discriminare socială sunt menținute, oamenii sunt în continuare sfătuiți să lucreze de acasă și există o limită a numărului de oaspeți pe care oamenii îi pot primi acasă.

Anunțând relaxarea măsurilor, premierul olandez, Mark Rutte, a declarat marți, într-un discurs televizat, că „ne asumăm într-adevăr un risc astăzi și trebuie să fim clari în această privință”.

Danemarca, prima la eliminarea totală a restricțiilor

Pe același trend, Danemarca este primul stat care a eliminat complet toate restricțiile covid. Statul danez a redicat toate restricțiile, începând cu 1 februarie, emițând miercuri o declarație potrivit căreia „a decis ca Covid-19 să nu mai fie clasificat ca boală critică din punct de vedere social după 31 ianuarie 2022„, deși vor exista în continuare unele reguli, cum ar fi purtarea măștii în centrele de îngrijire a vârstnicilor.

Franța anunță ridicarea restricțiilor

Ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a declarat marți că Franța va atinge vârful în câteva zile. Guvernul a semnalat deja că va relaxa regulile privind munca de acasă de la începutul lunii februarie.

În același context, va permite apoi redeschiderea cluburilor de noapte câteva săptămâni mai târziu. Marți, pe 1 februarie, Franța a raportat peste 500.000 de infecții zilnice cu Covid, conform CNBC.

Germania dă semne de relaxare

Deși nivelurile de infecție rămân ridicate, oficialii guvernamentali germani s-au concentrat pe datele care arată o decuplare a ratelor de infecție. În același timp s-au concentrat și pe cifrele spitalizărilor atunci când au luat decizia de a redeschide cu prudență.

În timp ce varianta Omicron a fost mai transmisibil decât variantele anterioare, cum ar fi delta, acesta a provocat boli mai puțin grave, iar vaccinurile booster îmbunătățesc semnificativ imunitatea împotriva noii variante.

România va urma exemplul statelor europene

La ultima sa intervenție, ministrul Alexandru Rafila anunța intenția autorităților de a relaxa majoritatea restricțiilor. Un prim pas a fost cel de astăzi, prin HG, nr.7/03.02.2022, prin care se ridică măsura obligativității certificatelor la intrrea în mall-uri.

„Văzând cifrele și discutând și cu alți colegi din zona de sănătate publică cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii, încât săptămâna viitoare să începem trendul descendent al acestei pandemii și, cred că lucrul pe care și-l dorește toată lumea, să putem să renunțăm la măsurile impuse în timp’, a spus miercuri Rafila.

Același Rafila declara că până spre finalul lunii martie, valul 5 al pandemiei s-ar putea încheia, și, ca atare, se vor ridica și restricțiile. Astăzi România a ajuns la 60.353 de persoane decedate și la 2.325.016 de cazuri de noi infectări.

Alte state cu restricții ridicate sau relaxate

Elveția a propus ridicarea majorității restricțiilor COVID până la 16 februarie:

  • Certificatele COVID și pașapoartele vaccinale nu vor mai fi obligatorii.
  • Munca de la domiciliu nu mai este necesară (începând de marți, 2 februarie).
  • Normele de carantină vor fi relaxate.

 

Următoarele țări europene au eliminat restricțiile de călătorie:

  • Italia: Relaxarea restricțiilor pentru călătorii din țările europene, începând cu 1 februarie.
  • Germania: Reducerea restricțiilor pentru călătorii din Africa de Sud.
  • Belgia: Ridicarea interdicției de călătorie neesențiale începând cu 19 aprilie.

 

Rămâne să vedem ce se va întâmpla în continuare, și care va fi evoluția europeană a măsurilor restrictive.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro