Eduard Hellvig, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău. Au discutat reforma sectorului de securitate

de: Anca Lupescu
17 08. 2022

Președintele Moldovei, Maia Sandu, l-a primit miercuri, 17 august, la Chișinău, pe șeful Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig. Acesta efectuează o vizită în Republica Moldova, anunță administrația prezidențială de la Chișinău.

Șeful SRI, întâlnire cu președintele Republicii Moldova

Eduard Hellvig și Maia Sandu au discutat despre opțiunile de reformă a sectorului național de securitate din Moldova. 

Cei doi au adus în discuție și nivelul sporit al riscurilor de securitate, posibilitatea intensificării traficului de arme, a atacurilor teroriste și cibernetice, a radicalizării și dezinformării.

Maia Sandu a prezentat obiectivele de securitate ale serviciilor moldovene de informații: transparentizarea activității Serviciului de Informații și Securitate, dezvoltarea unui mecanism de control parlamentar efectiv asupra domeniului securității naționale, creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile responsabile de securitatea spațiului informațional al țării și cooperarea regională și internațională eficientă.

Maia Sandu a explicat obiectivele de securitate

„Șefa statului Republica Moldova a menționat, în cadrul discuției, obiectivele de securitate ce sunt puse în fața instituțiilor de profil ale Republicii Moldova, și anume:

1) transparentizarea activității Serviciului de Informații și Securitate

2) dezvoltarea unui mecanism de control parlamentar efectiv asupra domeniului securității naționale

3) creșterea încrederii cetățenilor în instituțiile responsabile de securitatea spațiului informațional al țării și

4) cooperarea regională și internațională eficientă”, se menționează într-un comunicat al Președinției.

Anul acesta, Maia Sandu a declarat că reforma Serviciului de Informații și Securitate ar trebui să presupună o reducere a domeniilor de control și o întărire a capacităților de personal.

„Instituția are nevoie de reforme pe partea de îmbunătățire a capacității personalului.

Toți experții străini care ne consultă pe acest subiect spun că astăzi SIS face prea multe și ar trebui să aibă un domeniu mai îngust, ca să devină foarte bun pe domeniul securității, nu să se ocupe de controlul tuturor instituțiilor statului.

Avem nevoie de schimb de informații cu state serioase, dar el se întâmplă atunci când există credibilitate”, a punctat președintele Republicii Moldova.