Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, după incidentele din Transnistria

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, după incidentele din Transnistria

Președintele Republicii Moldova ia primele măsuri după ce în urmă cu o zi a avut loc un incident în regiunea Transnistria. Maia Sandu a convocat de urgență o ședință a Consiliului Suprem de Securitate.

Maia Sandu, decizie-fulger după incindentele din Transnistria. Președintele Moldovei, ședință de urgență cu Consiliul Suprem de Securitate

„Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă astăzi ședința Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu incidentele din regiunea transnistreană”, anunță Președinția Republicii Moldova.

Consiliul Suprem de Securitate și-ar fi început ședința începând cu ora 13.00, la Președinție, iar după ședință, Maia Sandu a susținut un briefing de presă.

Aceasta a spus că toată țara ei condamnă orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Totodată, Maia Sandu a subliniat faptul că Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.
”Am convocat Consiliul Suprem de Securitate pe tema incidentelor din Transnistria. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în regiunea transistreană este o escaladare a tensiunilor.Vă amintesc că timp de mai multe săptămâni în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale.

Au urmat exploziile de ieri, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de comunicații. Analizele noastre, la acestă oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.”, a spus Maia Sandu.

Totodată, Maia Sandu spune că este o situație complexă și tensionată, însă autoritățile sunt vigilente și vor fi luate toate măsurile pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor.

”Trebuie să fim calmi, să ne informăm doar din surse sigure și să evităm distribuirea de informații publice. Solicităm instituțiilor media, formatorilor de opinie să se comporte cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informații verificate. Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto al Republica Moldova, dar acest teritoriu este al Republica Moldova. Din informațiile noastre, intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei. Acesta este și un mesaj la calm – monitorizăm situația și vom informa cetățenii de câte ori considerăm că există un risc.”, a adăugat ea.

Citește și:
Etichete: