Peste 50 de alerte cu bomba în ultimele 24 de ore, în Moldova. Toate au fost false

Peste 50 de alerte cu bomba în ultimele 24 de ore, în Moldova. Toate au fost false

Forțele de ordine din Chișinău sunt în alertă maximă, după mai multe amenințări cu bombă la instituții de stat importante. Este vorba despre Parlament, Guvern, sedii judecătorești, centre comerciale, spitale, Aeroportul Internațional. Angajații au fost evacuați de urgență din clădiri. La fața locului au fost mobilizate toate serviciile specializate.

Amenințări cu bombă la Chișinău

Update 6 iulie, ora 10.30. Moldova a avut un număr record de 50 de alerte cu bomba ieri, 5 iulie. Se pare că toate acestea au fost false, însă multe dintre ele au vizat instituții publice din Chișinău, dar și alte locuri din țară.

Autoritățile din Republica Moldova s-au mobilizat, marți, din cauza unui anunț care susține că ar fi fost plasate obiecte explozive în toate sediile Judecătoriei Chișinău, la Aeroportul Internațional al orașului și în mai multe centre comerciale. Anterior, aeroportul fusese subiectul unei amenințări similare.

„Astăzi, la ora 14:05, Poliția a fost sesizată că mai multe instituții ale statului (Parlament, Guvern, Instituții Judecătorești, centre comerciale, spitale, Aeroportul Internațional Chișinău etc.), ar fi fost avertizate prin intermediul poștei electronice despre amplasarea obiectelor explozibile”, a precizat Inspectoratul General al Poliției din Chișinău (IGP).

Mai multe instituții de stat, „minate”

Inițial, o persoană necunoscută a anunțat plasarea unui dispozitiv exploziv în sediul Ciocana al Judecătoriei Chișinău, după care alerta a fost înregistrată și la sediile Buiucani, Botanica, Rîșcani și Centru ale aceleiași instanțe, dar și la Curtea de Apel Chișinău. Presa locală susține că judecătorii urmau să examineze aplicarea măsurii preventive sub formă de arest pe numele oligarhului Vlad Plahotniuc, fost lider PDM și una dintre cele mai controversate figuri de peste Prut.

Angajații au fost evacuați de forțele de ordine

În plus, alerte cu bombă au fost înregistrate și în alte orașe din Republica Moldova. Cineva a anunțat că ar fi „minat” Centrele multifuncționale ale Agenției Servicii Publice de la Cahul, Edineț și Briceni. Oamenii legii au încercuit zonele periculoase, evacuând angajații și cetățenii care se aflau în incinta clădirilor. Pentru verificări au fost solicitați angajații secției tehnico-explozibile.

O nouă alertă la Aeroportul Internațional Chișinău

Luni, Aeroportul Internațional Chișinău fusese vizat de o amenințare similară, dar alerta s-a dovedit a fi falsă, a transmis Poliția de Frontieră a Republicii Moldova. Pe durata verificărilor la fața locului, toți călătorii au fost evacuați. Grănicerii au fost alertați, în jurul orei 07.10, de o persoană necunoscută care ar fi minat aeroportul. Au fost mobilizate rapid toate echipajele de intervenție ale serviciilor specializate ale MAI: IP Botanica, Departamentul Situații Excepționale Serviciul Bomb-Tehnic și altele. De asemenea, au participat ofițerii de investigații și ofițeri de urmărire penală ai Poliției de Frontieră.