Economia stă pe o bombă gata să explodeze: e mai rău decât s-au așteptat chiar și cei mai deștepți analiști

de: Mădălina Bahrim
18 07. 2022

De la izbucnirea războiului în Ucraina, analiști economici particulari, dar și instituții foarte credibile, precum FMI sau Banca Mondială, au lansat avertismente dure privind viitorul economiei globale. Trecerea timpului ne dovedește că s-au înșelat și că, de fapt, situația e mult mai gravă.

Realitatea economică din prezent nu se potrivește cu previziunile formulate de analiști în urmă cu doar câteva luni.

Fondul Monetar Internațional (FMI), tocmai a anunțat că va lansa luna aceasta un nou raport cu privire la așteptările pe care le are de la evoluția economiei globale.

Vine dezastrul economic peste noi, mai repede decât s-au așteptat toate mințile „luminate”

În noul său raport, FMI va corecta semnificativ prognozele formulate anterior, iar cifrele vor fi mult mai mici, avertizează oficiali de la vârful instituției, precum directorul de strategie de la FMI, Ceyla Pazarbasioglu.

”Creşterea preţurilor la alimente şi energie, încetinirea fluxurilor de capital către pieţele emergente, continuarea pandemiei şi încetinirea economiei chineze creează „mult mai multe provocări” pentru factorii de decizie”, a declarat duminică directorul de strategie de la FMI.

Situația e critică, mai ales că lupta cu inflația se dovedește a fi una foarte dificilă. Băncile centrale încearcă, momentan, să crească dobânzile de referință, dar inflația pare că nu e dispusă să facă pași înapoi, iar provocările pentru factorii de decizie se multiplică, pe măsură ce persistă întreruperile pe lanțurile de aprovizionare și tensiunile la nivel geopolitic, avertizează analiștii.

„Calea spre o aterizare lină se îngustează; credem în continuare că aceasta este o traiectorie fezabilă dar cu siguranţă nu una foarte uşoară. Acolo unde băncile centrale modifică politică monetară într-o manieră rapidă şi decisivă şi au un răspuns la inflaţie, aceasta este mai propice pentru o aterizare lină”, a declarat şi directorul de cercetare de la Banca Reglementelor Internaţionale, Hyun Song Shin, prezent la acelaşi panel de la Bali.

Amintim că, în aprilie, FMI a redus perspectivele de creştere globală pentru 2022 de la 4,4% la 3,6%, fiind a doua scădere din acest an.

„Ceea ce ne îngrijorează mai mult nu este faptul că am avut aceste reduceri, deoarece este cale lungă de la 3,6% până în teritoriu negativ pentru economia mondială (…) Ceea ce ne îngrijorează mai mult este riscul de a intra într-o lume cu o mai mare fragmentare, cu blocuri comerciale şi blocuri valutare, care separă ceea ce până acum era încă o economie mondială integrată”, a semnalat directorul general al organizației monetare, la acea dată.